A sosit timpul pentru ultima rundă de achiziții din 2022, un an care a trecut mult prea repede.

S&P500 a scăzut cu aproximativ 3.5% în ultima săptămână, iar toată lumea așteaptă ședința Federal Reserve de peste câteva zile și anunțul legat de creșterea dobânzilor (cu un procent de 0.5%, cel mai proababil).

 

Așa cum vă povesteam în articolele anterioare, am avut o sumă de aproximativ 2.200$ pe care a trebuit să o investesc în ETF-uri pentru a putea primi un bonus de aceeași valoare din partea angajatorului.

Acest bonus mi-a fost virat în această lună, iar pe cale de consecință am achiziționat încă 22 de unități de VWRA, ajungând la un total de 44.

Următoarea achiziție de acest gen va avea loc, cel mai probabil, în martie (tranșa mea de aproximativ ~2.000 USD), respectiv aprilie (bonusul aferent virat de angajator).

 

Revenind la acțiuni, am cumpărat 6 companii în această lună, dintre care 3 REIT-uri (Real Estate Investment Trust).

Voi începe cu REIT-urile:

 

    1)  Primul REIT cumpărat este American Tower Corporation (AMT), un REIT specializat în furnizarea soluțiilor wireless și a infrastructurii (în principal turnuri) de comunicații. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 12 ani, iar în momentul de față, au un randament de aproximativ 3% și un Dividend Growth Rate (DGR) în ultimii 3 ani de 18.3%, un DGR absolut fabulos.

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate (Q3 2022):

Sursă

 

Veniturile au crescut cu 8.8% în comparație cu Q3 2022 și profitul net a crescut cu aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși AFFO a scăzut cu 3.3% (nu uitați că EPS nu contează la un REIT, ci AFFO/Share: Adjusted Funds from Operations).

 

Sursă

 

AFFO/Share în Q3 2022 a scăzut cu aproximativ 5.2% față de Q3 2022 (AMT a plătit un dividend de 1.47$/share, așa că AFFO/share a putut susține acest dividend).

 

Iată cum arată perspectiva pentru întreg 2022:

Sursă

 

Cifrele care mă interesează cel mai tare sunt Consolidated AFFO (creștere de 6%) și AFFO/share (creștere de 2.3%).

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm pe cifrele istorice, iată cum arată lucrurile:

 

Observăm că dividendele cresc aproape în oglindă cu AFFO/share și există foarte mult spațiu de manevră pentru creșterea acestora pe viitor.

AMT nu este foarte subevaluată în momentul de față, dar consider că se află într-o zonă de preț bună, așa că am achiziționat 3 acțiuni.

 

    2)  Cel de-al doilea REIT achiziționat este Crown Castle Inc. (CCI), un REIT asemănător cu AMT, specializat în furnizarea de soluții/infrastructură de comunicații (turnuri și fibră optică). Ei și-au mărit dividendul pentru 9 ani consecutivi, iar randamentul actual este de aproximativ 4.6%, iar DGR în ultimii 3 ani este de 8.5%, o rată de creștere decentă (dar mai mică decât a celor de la AMT). De curând, și-au mărit dividendul cu 6.5%.

Iată cum arată ultimele rezultate raportate (Q3 2022):

Sursă

 

Creșteri pe linie, dar cel mai mult mă interesează AFFO (care a crescut cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut) și AFFO/share (care a crescut și el cu 5%).

 

Sursă

 

Câteva lucruri foarte interesante:

    -  adopția 5G este în plină desfășurare, iar cererea de date este în continuă creștere

    -  2023 va fi ceva mai dificil din cauza ratelor crescute de dobândă

    -  aceste creșteri de dobândă sunt atenuate, în mare parte, de veniturile obținute după eliminarea rețelei celor de la Sprint (în urmă fuziunii dintre T-Mobile și Sprint din 2020)

    -  managementul intenționează să crească dividendul cu o rată de aproximativ 7-8%/an

    -  85% din datorii au o rată fixă de dobândă, iar termenul mediu de rambursare este de 9 ani

 

Iată cum arată previziunile pentru 2022 și 2023:

Sursă

 

2023 va fi un an mai slab decât 2022, iar AFFO/share va crește cu "doar" 4%, așa că rămâne de văzut dacă își vor putea crește dividendul cu 7-8% și atunci (CCI va plăti 1.565$/share în primele 3 trimestre, iar dacă își cresc dividendul cu 7% în Q4 2023, vom avea un dividend total plătit în 2023 de 6.37$, ceea ce înseamnă un AFFO Payout Ratio de ~83.5%. În 2022, AFFO Payout Ratio a fost de aproximativ 81.2%)

 

Cifrele istorice:

Observăm, iarăși, cum dividendele merg în oglindă cu AFFO/share, iar diferența dintre cele două s-a mărit puțin în ultimii 2 ani.

Consider că CCI se află la un preț destul de bun în clipa de față, așa că am achiziționat 4 acțiuni.

 

    3)  Ultimul REIT achiziționat este Digital Realty Trust Inc. (DLR), un REIT specializat în centre de date. Ei și-au mărit dividendul pentru 17 ani consecutivi, randamentul actual al dividendului este de aproximativ 4.7%, iar DGR în ultimii 3 ani este de 4.7% (rată de creștere relativ decentă, dar nu wow).

Iată cum arată ultimele rezultate raportate (Q3 2022):

Sursă

 

FFO/share și Core FFO/share au crescut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Foarte importantă mențiunea că au semnat acorduri ce vor genera 176 milioane USD, cel mai bun trimestru din istoria DLR, din acest punct de vedere.