Avem o rundă de achiziții foarte interesantă în noiembrie, mai ales pentru cei care mă urmăresc de mai multă vreme.

Am avut o primă jumătate de noiembrie destul de volatilă cu creșteri și scăderi de la o zi la alta, mai ales în jurul alegerilor din US.

 

Pentru a înțelege motivele din spatele achiziției... să îi spunem surprinzătoare din această rundă, vreau să vă ofer o explicație ceva mai detaliată.

Eu lucrez pentru un startup din Statele Unite, iar acolo există acel plan pentru pensie numit 401(k).

Nu voi intra în prea multe detalii legate de acest 401(k) pentru că nu e ceva ce ni se aplică nouă, dar priviți-l ca pe un fond de pensie, cam cum avem noi Pilonul 2 sau 3.

Există și acolo restricții (așa cum sunt și la noi) și nu îți poți retrage banii înainte de o anumită vârstă (59 de ani și jumătate), fără a plăti anumite penalități și au anumite avantaje când vine vorba de taxe. Totodată, angajatorul îți poate oferi un match pentru sumele depuse, cu o anumită limită (1-2-3-10% etc)

E relativ ușor de setat și ți se trage un procent din salariu, salariu pe care îl primești, cel puțin la compania unde lucrez, o dată la 2 săptămâni (asta îmi aduce aminte de cum erau plătiți părinții mei prin anii '90 cu avans și lichidare laughing) față de angajații non-US (unde intru și eu) ce primim salariul o dată pe lună.

 

De ce vă povestesc toate astea?

Pentru că entitatea unde lucrez a decis să ne ofere și nouă această facilitate.

Evident, nu vom putea să o punem în practică așa cum fac ei în US, dar am adaptat-o să "fie bine pentru toată lumea". Astfel, noi, angajații din afara US, vom putea să investim o sumă de bani până într-un anumit procent din salariul anual, iar angajatorul ne va oferi drept bonus aceeași sumă (va face un match, practic). Mai mult, atunci când nu vom mai lucra pentru companie, vom putea dispune de bani cum vrem, lucru absolut genial pentru că voi putea acționa cum vreau eu apoi.

Există niște restricții și ținând cont de domeniul unde activăm și specificul business-ului nostru, s-a decis să nu putem achiziționa acțiuni individuale, ci doar ETF-uri.

 

Not great, not terrible, cum s-ar spune.

Astfel, am avut câteva variante la dispoziție de ETF-uri din care să aleg: fie unul ce urmărește S&P500, fie câteva ce urmăresc economia mondială, fie altele ce urmăresc strict piețele emergente și așa mai departe.

Cum voi reinvesti banii, nu am de ce să aleg un ETF cu distribuire (lucru pe care vi-l recomand și vouă pentru a scuti cei 8% pe care îi vom plăti de la anul către ANAF), așa că m-am orientat din start către un ETF cu acumulare.

Cum investesc deja aproape tot în companii domiciliate în US (excepție făcând cele două ADR-uri din UK), am eliminat ETF-urile ce se concentrau strict pe piața din US (VUAA/CSPX).

Nu prea mă interesează să investesc strict pe piețele emergente, așa că am rămas cu VWCE și IWDA drept variante.

Să ne înțelegem, există zeci sau sute de combinații atunci când vine vorba de ETF-uri, putem lua 1-2-3 ETF-uri solide și vom fi perfect ok pe termen lung.

 

Eu am decis, într-un final, să merg pe VWCE pentru că îmi oferă o oarecare expunere și pe piețele emergente și are un TER asemănător cu IWDA (0.22% vs 0.2%).

Nu era nimic în neregulă nici dacă mergeam pe IWDA, repet (mai ales că îmi băgam singur niște bani în buzunar, fiind fonduri ale celor de la BlackRock la care dețin acțiunilaughing), dar eu am ales "VWCE & chill" - bine, am luat varianta în USD a VWCE și anume VWRA.

Această tranșă reprezintă strict depunerea mea, astfel că voi mai avea o tranzacție identică pentru VWRA în momentul când angajatorul îmi va vira acel match în săptămânile următoare (cel mai probabil voi cumpăra odată cu tranșa din Decembrie).

Acest "eveniment" se va întâmpla o singură dată pe an, iar pentru 2022 mi-am atins limita până la care angajatorul îmi oferă acel bonus/match.

 

 

Pentru că mi-au mai rămas ceva bani prin cont, am cumpărat și 5 acțiuni Altria (MO).

S-au întâmplat câteva lucruri legate de MO în ultimele săptămâni:

- deși încă dețin 35% din JUUL, s-au eliberat de acea clauză ce le interzicea să își dezvolte propriile produse e-smoke / smoke-free

- au încheiat un parteneriat cu cei de la Japan Tobacco International pentru a dezvolta și comercializa produse smoke-free (cumva pentru că inițiativa legată de JUUL a eșuat lamentabil, pentru moment) în câțiva ani (ei estimează prin 2025)

- au încheiat o înțelegere cu cei de la PM, iar în schimbul a 2.7 mld USD vor ceda drepturile legate de IQOS pe teritoriul US la sfârșitul lui aprilie 2024

 

Ei au raportat de curând rezultatele pentru cel de-al treilea trimestru, iar lucrurile arată în felul următor:

Sursă

 

Creșteri decente de EPS atât pentru Q3, cât și YTD.

 

Sursă

 

Creșteri relativ anemice pentru Adusted Operating Income.

 

Sursă

 

Marjele nu au avut de suferit prea tare în această perioadă, ba chiar au crescut ușor, poate și pentru că atunci când vine vorba de tutun, oamenii sunt foarte loiali și ar cumpăra brand-ul favorit, chiar dacă prețul crește:

Sursă 

 

 

Dar n-are rost să ne păcălim, volumul de țigări scade:

Sursă

 

Iar creșterile estimate pentru restul anului sunt în linie, cumva, cu trend-ul pe termen lung:

Sursă

 

Nu a fost un trimestru prea grozav, dar nici atât de groaznic, din punctul meu de vedere.

Dacă facem un pas în spate și ne uităm pe cifrele istorice, ele arată așa:

Observăm că diferența dintre FCF/Share și Dividends/Share este ceva mai mare din 2018 încoace în comparație cu începutul deceniului (MO plănuiește să aibă un FCF Payout Ratio de ~80%).

Ei tocmai și-au mărit dividendul de la 0.90$ la 0.94$, o creștere de 4.4% care vine în completarea unui randament al dividendului de peste 8%.

 

 

Aveți mai jos și confirmarea acestor tranzacții:

Achiziția celor de la MO mi-a crescut dividendele anuale, nete cu aproximativ 16 USD.

 

Închei ca de fiecare dată prin a vă spune că nu știu ce se va întâmpla, dar voi investi în continuare în mod constant, cu răbdare și disciplină.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!