Astăzi discutăm despre prima rundă de achiziții din octombrie.

Va mai urma o a doua rundă, undeva spre jumătatea lunii, atunci când voi vinde STOR și voi reinvesti banii în alte companii.

Am depus fondurile în mai multe tranșe, așa că am avut mai multe momente în care am achiziționat companii în această săptămână.

 

Nu vreau să mă lungesc prea tare, așa că o să deviez puțin de la formatul obișnuit unde ne uităm pe ultimele rezultate raportate mai întâi și mă voi concentra strict pe datele istorice din 2010 și până în prezent.

Începem, ca de obicei, în ordinea numerelor de pe tricou:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Apple Inc. (AAPL), o companie care nu cred că mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Ei și-au crescut dividendul pentru 10 ani consecutivi, dar au un randament destul de mic în momentul de față, de doar 0.6%. Rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani nu este nici ea prea grozavă: doar 7.7%. La un randament așa mic, aș vrea să văd o rată de creștere de cel puțin două cifre.

AAPL este o companie ce s-a concentrat mai mult pe share buybacks în ultimii ani, iar mie acest lucru, strict pentru strategia pe care o urmez, nu prea îmi place.

Iată cum arată cifrele pentru AAPL:

FCF/Share a crescut spectaculos în ultimul timp, dar acest lucru nu s-a tradus neapărat printr-o creștere, în același ritm, a dividendului. Poate pe viitor, cine știe :)

AAPL nu este sub nicio formă subevaluată, după părerea mea, în momentul de față, dar am cumpărat o acțiune pentru a o putea monitoriza mai ușor pe viitor și plus că vreau de foarte mult timp să mi-o adaug în portofoliu, așa că mi-am făcut un cadou mai devreme anul acesta.

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este American Tower Corp. (AMT), un REIT specializat pe sectorul comunicațiilor (în special turnuri de comunicații și infrastructura aferentă). Ei și-au crescut dividendul pentru 12 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 3 ani este una fabuloasă: 18.3%. Urmăresc de foarte mult timp această companie și iată că am avut șansa să intru la un preț relativ bun în această perioadă.

Haideți să vedem cum arată datele istorice:

Nu uitați că la REIT-uri ne interesează FFO sau AFFO, iar cifrele celor de la AMT arată foarte bine, graficul fiind unul curat, iar dividendele cresc aproape în oglindă cu AFFO/share.

Nivelul datoriei este destul de ridicat, ei având un Debt/Capital de peste 90% în 2021, așa că aleg să construiesc treptat poziția aceasta și o voi monitoriza pe viitor.

 

    3)  A treia companie achiziționată este Broadcom Inc. (AVGO). Ei și-au crescut dividendul în ultimii 12 ani, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este una incredibilă: 23.6%. Randamentul curent este unul destul de ok: 3.4%, iar ei urmează, foarte probabil, să facă o achiziție extrem de importantă și dacă obțin toate aprobările/avizele necesare, tranzacția prin care vor cumpăra VMWare se va finaliza undeva în 2023.

AVGO are printre cele mai bune performanțe când vine vorba de achiziționat și integrat companii, așa că mă aștept ca această tranzacție să fie una incredibilă pentru ei.

Cifrele istorice pentru AVGO arată în felul următor:

 

Observăm că din 2016 încolo, nivelul FCF/share a crescut într-un ritm accelerat și există suficient spațiu de manevră pentru plătirea și mărirea dividendului pe viitor.

 

    4)  Cea de-a patra companie achiziționată este BlackRock, Inc. (BLK), cel mai mare manager de active din lume. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 13 ani, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este una destul de bună: 11.2%. Randamentul dividendului, în momentul de față, este de 3.4% și mi se pare un moment propice pentru a îmi mări poziția.

Iată cifrele istorice:

 

FCF/share are momente când scade pentru câțiva ani la rând, dar dividendul este susținut destul de bine și există spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

Companiile precum BLK vor avea mult de suferit în perioade precum cea de astăzi, mai ales când toată lumea se sperie și își lichidează investițiile, dar tocmai aceste momente sunt cele în care ar trebui să analizăm atent și să cumpărăm companii de acest gen.

 

    5)  Următoarea companie pe care am cumpărat-o este Comcast Corp. (CMCSA). Ei și-au crescut dividendul în ultimii 14 ani, iar rata de creștere a dividendului în ultimii 3 ani este de 9.6%. Randamentul actual este de 3.7%, mult peste media ultimilor 10 ani (1.9%). 

Mai jos cifrele istorice:

 

FCF/share a crescut de la aproximativ $1/share în 2010 la peste 3.5$/share în 2021 și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea dividendului pe viitor.

CMCSA nu trece neapărat printr-o perioadă prea bună, ei raportând mici scăderi în numărul de abonați la serviciile de cablu, însă prețul actual mi se pare foarte atrăgător, așa că mi-am mărit poziția.

 

    6)  Am cumpărat și Digital Realty Trust, Inc. (DLR), un REIT axat, în principal, pe centre de date. Ei și-au mărit dividendul în ultimii 17 ani, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 4.7%, nimic spectaculos. Randamentul dividendului este unul destul de mare: 5.3%, iar de serviciile celor de la DLR vom tot avea nevoie în anii și deceniile ce vor urma, lumea consumând din ce în ce mai multe date.

Iată cifrele istorice:

 

Nu uitați că vorbim de un REIT, așadar ne interesează AFFO/share, iar acesta a crescut de la puțin peste $4/share în 2010 la puțin peste $6/share în 2021.

Urmăresc această companie de ceva vreme, iar acum am decis să inițiez o poziție mică pentru că au ajuns într-o zonă de preț atractivă.

 

    7)  Următoarea companie pe care am cumpărat-o este HP Inc. (HPQ). La sfârșitul anului 2015, Hewlett-Packard s-a împărțit în două companii: HP Inc. (HPQ) și Hewlett-Packard Enterprise (HPE). Mai există și Helmerich & Payne (HP), companie ce nu are nicio legătură cu HP, așa că mare grijă la ce companie achiziționați laughing

Ei și-au mărit dividendul în ultimii 12 ani, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 11.6%. Randamentul dividendului este și el unul bun: aproape 4%.

Cifrele istorice:

Observăm momentul divizării în 2015, iar de atunci FCF/share a crescut într-un ritm destul de bun și există suficient spațiu de manevră pentru creșterea dividendului pe viitor.

Am inițiat o mică poziție deoarece mi se pare o zonă de preț atractivă, în ciuda faptului că veniturile celor de la HPQ nu vor crește prea mult în următorii ani, conform predicțiilor analiștilor.

 

    8)  Am cumpărat și Intel Corp. (INTC), evident. Ei și-au mărit dividendul pentru 8 ani consecutivi, iar randamentul acestuia în momentul de față este astronomic: 5.6%.

Așa cum tot afirm de aproape 2 ani încoace: vor urma niște ani mizerabili pentru Intel, deciziile fostului CEO se văd în momentul de față, iar Intel pierde cotă de piață față de AMD.

Noul CEO a făcut mișcările corecte, cel puțin din punctul meu de vedere, până acum, dar efectele lor se vor vedea abia din 2024-2025 încolo, însă aleg să am răbdare cu Intel. Posibil să mă înșel și această investiție să fie una proastă, dar timpul ne va spune ce și cum, iar perioada de față pare să fie una de pesimism maxim.

Cifrele istorice arată în felul următor:

Observăm cum FCF/share a scăzut dramatic în 2021 și 2022 va fi, cel mai probabil, un an la fel de prost, iar o tăiere de dividend nu este exclusă. Totuși, voi ține această companie pe termen lung, nu neapărat pentru că este "too big to fail", ci pentru că îmi plac pașii și direcția pe care se află în momentul de față și consider că piața pedepsește INTC mult prea tare, iar prețul de acum este unul foarte atractiv.

 

    9)  Am achiziționat și Lockheed Martin Corp. (LMT), o companie ce și-a crescut dividendul în ultimii 20 de ani, iar rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de 8.9%. Nu mai achiziționasem de ceva vreme LMT deoarece prețurile acestor companii din sectorul defensiv au urcat foarte mult, mai ales cu războiul din Ucraina, însă în ultima vreme, prețurile au revenit oarecum la niveluri mai normale.

În momentul de față, LMT are un randament al dividendului de 2.9%, ușor sub media din ultimii 10 ani de 3.1% și nu este neapărat o companie ieftină/subevaluată.

Cifrele istorice: