S&P500 și-a revenit neașteptat de bine în iulie, iar până acum avem o grămadă de companii ce au raportat cifre mai bune decât se așteptau analiștii.

BNR tocmai a anunțat o nouă creștere a ratelor de dobândă de la 4.75% la 5.5%, iar ROBOR-ul va crește iarăși de săptămâna viitoare.

Încep să se ia măsuri pentru reducerea consumului de gaze/electricitate prin Europa și ne așteaptă câteva luni foarte grele, după părerea mea.

 

Am achiziționat 4 companii în luna august:

 

    1) Prima companie achiziționată este British American Tobacco p.l.c. (BTI), o companie din domeniul tutunului ce și-a crescut dividendul pentru 23 de ani consecutivi. Ei au un randament al dividendului de aproximativ 7.5%, dar rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este doar de 2.4%/an. Totuși, la un randament așa generos, pot să accept o rată de creștere a dividendului mai anemică (ultima mărire a fost de doar 1%).

 

Iată cum arată ultimele rezultate raportate:

Sursă

 

Veniturile au crescut cu 3.7% (dacă luăm în calcul un curs valutar constant), în timp ce EPS adjusted a crescut cu 5.7%. Marja operațională s-a îmbunătățit și ea (43.9%), în timp ce creșterile de preț planificate au fost atinse în proporție de ~90%.

 

Sursă

 

Consumatorii de produse alternative au avut un ritm de creștere fantastic în ultimii ani.

 

Sursă

 

Au avut niște probleme cu operațiunile din Rusia și au suferit o pierdere de aproximativ 1 mld USD.

 

Dar lucrurile arată ok în rest:

Sursă

 

Dacă facem un pas în spate, iată cum arată lucrurile din 2010 încoace:

 

Dacă ignorăm 2017, anul în care au cumpărat Reynolds American Inc., observăm că nivelul EPS și FCF/Share este într-o creștere (e drept, una destul de lentă), iar dividendul poate fi susținut suficient de bine.

 

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este Leggett & Platt Inc (LEG), o companie ce și-a crescut dividendul pentru 51 de ani consecutivi, un record absolut incredibil. Au un randament al dividendului de 4.3%, iar rata de creștere a acestuia în ultimii 5 ani este acceptabilă: 4.4%.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate: