Lucrurile nu stau deloc roz după primele 6 luni ale anului, iar problemele par să se înmulțească.

Se pare că avem în ultimele zile și o creștere a numărului cazurilor de Covid, iar BNR tocmai a crescut dobânda de referință de la 3.75% la 4.75%.

Ne așteaptă o toamnă grea cu rate în creștere, iar mulți vor avea serioase dificultăți în a-și onora obligațiile către bănci. Interesant de văzut cum vor evolua prețurile la imobiliare în următoarele 6-12 luni.

 

Revenind la oile noastre, am achiziționat 6 companii în iulie:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Broadcom Inc. (AVGO), o companie din domeniul tech ce dezvoltă, produce și furnizează o gamă de semiconductoare și soluții software. Vă las aici link către o analiză mai veche a acestora.

Ei și-au mărit dividendul pentru 12 ani consecutivi, au un randament al dividendului de ~3.3% în momentul de față și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani absolut fantastică: 43%. Mărturisesc că nu era în planurile mele inițiale pentru această rundă de achiziții, dar iunie a fost o lună foarte zbuciumată pentru companie, ea scăzând în preț de la ~580$ la ~500$.

Tocmai ce au anunțat și achiziția celor de la VMware pentru cea mai mare tranzacție din istoria lor. Până acum, achizițiile făcute de-a lungul timpului au fost integrate foarte bine, dar rămâne de văzut cum va evolua această tranzacție (ce se va încheia undeva în 2023, dacă totul este în regulă).

Dacă ne uităm pe ultimele rezultate financiare rapoartate, ele arată în felul următor:

Sursă

 

Net revenue cu 23% mai mare decât trimestrul doi din 2021, Net income cu 73% mai mare și un EPS aproape dublu. Rezultate excelente, creșteri pe linie, dar greu de menținut acest trend fantastic și în viitorul apropiat.

Perspectivele pentru trimestrul trei arată și ele promițător, dacă se vor concretiza:

Sursă

 

Iar un nou program de răscumpărare a acțiunilor tocmai a fost aprobat:

Sursă

 

Dacă vor folosi toată suma de 13 mld. USD, la market cap-ul actual de 195 mld. USD, asta ar însemna aproximativ 7%.

 

Haideți să facem și un pas în spate și să vedem cum arată lucrurile din 2010 încoace:

Deși Earnings per Share fluctuează destul de mult, este interesant de văzut cât de constant și "curată" este evoluția FCF/share. Astfel, dividendul este foarte bine susținut și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

Repet, nu planificam să iau AVGO, dar cu scăderea recentă în preț și achiziția planificată a celor de la VMware, această companie a ajuns într-o zonă de preț destul de atractivă pentru mine, așa că am cumpărat o acțiune.

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este BlackRock, Inc. (BLK), cel mai mare manager de active din lume, având în jur de 9.6 bilioane în administrare (atenție la ce scară folosiți wink). Compania și-a mărit dividendul pentru ultimii 13 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este foarte bună: 12.5%.

Haideți să vedem cum arată ultimele lor rezultate financiare din primul trimestru al anului curent:

Sursă

 

Observăm că acesta nu a fost prea grozav (sau putem afirma că 2021 a fost un an mult prea bun).

Sursă

 

Operating Income a fost cu aproape 14% mai mare decât primul trimestru din 2021, iar Net Income a fost cu aproape 18% mai mare, dar Operating Margin se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm cum arată rezultatele din 2010 și până în prezent, avem următoarea situație pentru EPS, FCF/Share și Dividend/Share:

Observăm că EPS și FCF/share au tot crescut în ultimii 12 ani, iar dividendul este foarte bine susținut și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

 

    3)  Următoarea companie achiziționată este Intel Corporation (INTC), o companie care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ei și-au mărit dividendul pentru 8 ani consecutivi și au un randament bun în momentul de față (3.8%). Urmează să facă niște investiții serioase în dezvoltarea capacităților de producție, așa că mă aștept la câțiva ani mai slabi și creșteri de dividend ceva mai anemice.

Haideți să vedem cum arată cifrele pentru primul trimestru:

Sursă

 

Rezultate cumva în linie cu așteptările, o idee peste ce estimaseră, dar nimic wow.

 

Segmentul CCG (PC-urile, în general) a avut de suferit, mai ales pentru că Q1 2021 a fost atât de bun, dar toate celelalte sectoare au avut creșteri bune:

Sursă

 

Iată care sunt estimările pentru 2022 (să nu uităm că ei au pierdut niște venituri și prin vânzarea diviziei NAND/SSD) - nimic ieșit din comun, marjele vor avea în continuare de suferit:

Sursă

 

Dacă facem un pas în spate și să ne uităm la cum arată lucrurile în ultimii ani:

 

Am avut un 2021 greu cu venituri operaționale ceva mai mici și investiții mai mari ce au diminuat considerabil nivelul FCF. Totuși, dividendul rămâne foarte bine acoperit și există spațiu de manevră suficient pentru mărirea lui pe viitor, dar mă aștept la creșteri anemice odată cu investițiile anunțate. Totodată, există șanse destul de mari ca INTC să beneficieze de tot felul de subvenții și să acopere o parte din investiții în acest mod. Zona de preț în care se află momentan este extrem de atractivă și deși această poziție devine destul de mare, probabil voi mai cumpăra pe viitor.

 

    4)  Am cumpărat și Altria Group, Inc. (MO) după o lungă perioadă de timp. O companie din domeniul tutunului, ei și-au mărit dividendul pentru 52 de ani consecutivi, iar în clipa de față au ajuns la un randament de peste 8.6%, unul absolut incredibil.

A fost o adevărată dramă în ultimele zile în jurul acestei companii: am avut interdicția pentru cei de la JUUL dată de cei de la FDA (Food and Drug Administration), interdicție ce este suspendată momentan și urmează a fi analizată prin tribunale. Apoi avem decizia legată de scăderea procentului de nicotină, decizie ce pare că se va implementa într-un viitor nu prea îndepărtat.

Astfel, MO a scăzut în ultimele săptămâni cu aproximativ 20%, dar reacțiile pieței, după părerea mea, sunt exagerate, mai ales când ne gândim că JUUL a fost investiție extrem de proastă și produsele lor le cauzează pierderi celor de la MO:

Sursă

 

După cum se observă, MO a pierdut 200 de milioane de dolari în Q1 2021 și 100 de milioane de dolari anul acesta.

 

Haideți să ne uităm însă și pe restul rezultatelor raportate în primul trimestru din 2022:

Sursă

 

Veniturile au scăzut cu 2.4% în comparație cu Q1 2021.

 

Sursă

 

Numărul de țigări vândute a scăzut și el de la 22,5 mld la aproximativ 21 mld. Lucrurile arată groaznic, nu?

Nu neapărat:

Sursă

 

Sursă

 

Avem un Net Income cu 0.3% mai mare, un Operating Companies Income (OCI) cu 5.7% mai mare și un EPS ajustat cu 4.7% mai mare, în principal datorită creșterilor de preț (Marlboro fiind brandul numărul 1 pentru aproape jumătate de secol).

Deși veniturile celor de la MO au crescut foarte puțin în ultima decadă, ei au reușit să își crească Adjusted EPS printr-o serie de share buybacks și/sau vânzări ale unor anumite business-uri sau divizii (trimestrul acesta și-au vândut divizia de vinuri, spre exemplu)

 

Dacă ne uităm și pe cifrele istorice, lucrurile arată așa:

Diferența dintre FCF/share și Dividends/share nu a fost foarte mare la începutul deceniului trecut, dar în ultimii ani a început să se mărească. Business-ul celor de la MO nu are nevoie de investiții foarte mari, așa că nu e anormal să vedem că o bună parte din Free Cash Flow se reîntoarce acționarilor sub formă de dividende sau share buybacks.

 

În momentul de față, avem undeva la 30 de milioane de fumători în Statele Unite dintr-o populație totală de aproximativ 330 milioane de oameni.

Va scădea numărul fumătorilor în următorii ani/următoarele decenii? Da, incontestabil.

Va crește costul unui pachet de țigări în următorii ani/următoarele decenii? Da, incontestabil.

Va putea MO, prin aceste creșteri de preț, să contrabalanseze scăderea numărului de fumători? Șanse mari să poată, mai ales dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în trecut.

Va scoate MO alternative pentru țigările clasice? Da, incontestabil.

 

Mă îngrijorează șicanările celor de la FDA? Nu prea tare, mai ales dacă ne amintim prin ce situații crunte au trecut companiile din acest domeniu în urmă cu câteva decenii, când erau date în judecată pe bandă rulantă și toată lumea se aștepta ca ele să dea faliment. Cumva, acest lucru nu s-a întâmplat, iar tertipurile legale prin care se pot întârzia/anula/ameliora anumite decizii sunt multiple.

MO încearcă să se diversifice și să se desprindă de țigările clasice, dar încercările lor de până acum au cam eșuat lamentabil.

 

Evident, modul cum privesc eu acum problema poate să fie greșit, iar tot ce am afirmat mai sus să nu se întâmple deloc, ba chiar să se întâmple contrariul și MO să moară încet, dar sigur.

Pentru asta, aleg să mă protejez de propria ignoranță investind în MO doar când îmi oferă o marjă de siguranță generoasă (cum se întâmplă în prezent) și alocând doar o mică parte din portofoliu astfel încât chiar și în cel mai rău caz, să nu fiu afectat mai deloc. Totodată, aștept cu nerăbdare luna august când ar trebui să își mărească dividendul.

 

    5)  Penultima companie achiziționată este Prudential Financial, Inc. (PRU), o companie din sectorul financiar ce oferă servicii de asigurare, soluții de investiții și alte servicii financiare clienților săi. Ei și-au crescut dividendul pentru 14 ani consecutivi și au un randament al dividendului de aproape 5% cu o rată de creștere a acestuia în ultimii 5 ani de 10%.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare:

Sursă

 

Observăm scăderi pentru Prudential Global Investment Management (PGIM) și sectorul internațional, în timp ce sectorul domestic a crescut.

Nimic ciudat la sectorul PGIM, avem rate de dobândă și inflație în creștere, iar investitorii au vândut produsele cu venit fix (în general bonds).

Sursă

 

Primul trimestru din 2022 a fost mai slab cu ~23% decât aceeași perioadă a anului trecut dacă ne uitam la Adjusted Operating Income.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm pe situația din ultimul deceniu, lucrurile arată în felul următor:

Dividendul este susținut de nivelul FCF/share și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

Important de menționat că la o companie de genul acesta, un indicator relevant este Price to Book Value (P/BV), iar PRU are în momentul de față un P/BV de 0.9 (orice valoare sub 1 merită investigată și poate indica faptul că avem de-a face cu o companie subevaluată).

Principalii competitori ai celor de la PRU au următoarele P/BV: Metlife, Inc. (~1), The Allstate Corporation (~1.7) și American International Group, Inc. (~0.7)

Book Value reprezintă diferența dintre active (assets) și pasive (liabilities). Aveți mai multe detalii despre acest indicator aici.

 

    6)  Ultima companie achiziționată este STORE Capital Corporation (STOR), un REIT. Plecarea fostului CEO, Christopher Volk a fost destul de dubioasă și nu s-au făcut prea multe comentarii pe marginea acestui subiect. O companie listată de curând la bursă (sf. lui 2014), ei și-au mărit dividendul pentru ultimii 7 ani, iar în momentul de față au un randament de peste 5.5%. Ei dețin aproape 3.000 de proprietăți, în valoare de aproximativ 11 mld. $:

 

Sursă

 

Haideți să vedem cum arată lucrurile pentru trimestrul 1:

Sursă

 

Interesant de observat că STOR este un REIT foarte diversificat: cel mai mare client este responsabil de ~3% din chirii, iar clienții din top 10 nu depășesc 20%.

 

Durata medie a chiriilor este de ~13 ani, ceea ce reflectă stabilitatea portofoliului imobiliar al celor de la STOR:

Sursă

 

AFFO a crescut cu 21% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut:

Sursă

 

Dacă ne uităm și pe situația din ultimii ani, iată cum arată lucrurile:

 

Dividendul este acoperit foarte bine de nivelul AFFO și există spațiu de manevră pentru creșterea lui pe viitor. Sunt de părere că STOR a ajuns într-o zonă de preț foarte bună, așa că am cumpărat 10 acțiuni.

Am mai vorbit despre de ce consider că anumite REIT-uri de acest gen sunt o investiție bună în contextul actual cu dobânzi în creștere, dar vă las și alte două articole care merită parcurse: articol 1, articol 2.

 

 

Aveți mai jos și tranzacțiile efectuate:

Am investit puțin peste 2.000$, iar toate aceste achiziții îmi aduc un plus de aproximativ 80$ la dividendele mele anuale, nete.

 

 

Cum vă spun de fiecare dată: habar n-am ce urmează să se întâmple, habar nu am dacă vine o criză sau nu, habar nu am dacă vine sfârșitul lumii sau nu.

Tot ce știu este că voi investi în continuare constant, disciplinat și cu răbdare.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!