Lucrurile nu stau deloc roz după primele 6 luni ale anului, iar problemele par să se înmulțească.

Se pare că avem în ultimele zile și o creștere a numărului cazurilor de Covid, iar BNR tocmai a crescut dobânda de referință de la 3.75% la 4.75%.

Ne așteaptă o toamnă grea cu rate în creștere, iar mulți vor avea serioase dificultăți în a-și onora obligațiile către bănci. Interesant de văzut cum vor evolua prețurile la imobiliare în următoarele 6-12 luni.

 

Revenind la oile noastre, am achiziționat 6 companii în iulie:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Broadcom Inc. (AVGO), o companie din domeniul tech ce dezvoltă, produce și furnizează o gamă de semiconductoare și soluții software. Vă las aici link către o analiză mai veche a acestora.

Ei și-au mărit dividendul pentru 12 ani consecutivi, au un randament al dividendului de ~3.3% în momentul de față și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani absolut fantastică: 43%. Mărturisesc că nu era în planurile mele inițiale pentru această rundă de achiziții, dar iunie a fost o lună foarte zbuciumată pentru companie, ea scăzând în preț de la ~580$ la ~500$.

Tocmai ce au anunțat și achiziția celor de la VMware pentru cea mai mare tranzacție din istoria lor. Până acum, achizițiile făcute de-a lungul timpului au fost integrate foarte bine, dar rămâne de văzut cum va evolua această tranzacție (ce se va încheia undeva în 2023, dacă totul este în regulă).

Dacă ne uităm pe ultimele rezultate financiare rapoartate, ele arată în felul următor:

Sursă

 

Net revenue cu 23% mai mare decât trimestrul doi din 2021, Net income cu 73% mai mare și un EPS aproape dublu. Rezultate excelente, creșteri pe linie, dar greu de menținut acest trend fantastic și în viitorul apropiat.

Perspectivele pentru trimestrul trei arată și ele promițător, dacă se vor concretiza:

Sursă

 

Iar un nou program de răscumpărare a acțiunilor tocmai a fost aprobat:

Sursă

 

Dacă vor folosi toată suma de 13 mld. USD, la market cap-ul actual de 195 mld. USD, asta ar însemna aproximativ 7%.

 

Haideți să facem și un pas în spate și să vedem cum arată lucrurile din 2010 încoace:

Deși Earnings per Share fluctuează destul de mult, este interesant de văzut cât de constant și "curată" este evoluția FCF/share. Astfel, dividendul este foarte bine susținut și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

Repet, nu planificam să iau AVGO, dar cu scăderea recentă în preț și achiziția planificată a celor de la VMware, această companie a ajuns într-o zonă de preț destul de atractivă pentru mine, așa că am cumpărat o acțiune.

 

    2)  Cea de-a doua companie achiziționată este BlackRock, Inc. (BLK), cel mai mare manager de active din lume, având în jur de 9.6 bilioane în administrare (atenție la ce scară folosiți wink). Compania și-a mărit dividendul pentru ultimii 13 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani este foarte bună: 12.5%.

Haideți să vedem cum arată ultimele lor rezultate financiare din primul trimestru al anului curent:

Sursă

 

Observăm că acesta nu a fost prea grozav (sau putem afirma că 2021 a fost un an mult prea bun).

Sursă

 

Operating Income a fost cu aproape 14% mai mare decât primul trimestru din 2021, iar Net Income a fost cu aproape 18% mai mare, dar Operating Margin se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani.

 

Dacă facem un pas în spate și ne uităm cum arată rezultatele din 2010 și până în prezent, avem următoarea situație pentru EPS, FCF/Share și Dividend/Share:

Observăm că EPS și FCF/share au tot crescut în ultimii 12 ani, iar dividendul este foarte bine susținut și există suficient spațiu de manevră pentru mărirea lui pe viitor.

 

    3)  Următoarea companie achiziționată este Intel Corporation (INTC), o companie care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ei și-au mărit dividendul pentru 8 ani consecutivi și au un randament bun în momentul de față (3.8%). Urmează să facă niște investiții serioase în dezvoltarea capacităților de producție, așa că mă aștept la câțiva ani mai slabi și creșteri de dividend ceva mai anemice.

Haideți să vedem cum arată cifrele pentru primul trimestru: