Bine v-am regăsit, prieteni!

Am revenit cu forțe proaspete pe plaiurile mioritice după aproximativ 3 luni, 3 luni în care am avut parte de tot felul de evenimente: de la începutul groaznic de an pe burse și până la războiul din Ucraina.

Lumea pare că este mai nebună și haotică ca niciodată, iar din ce în ce mai multe voci prezic o criză în viitorul apropiat (12-24 luni).

Dar cum nimeni nu știe nimic în investiții, vorba lui Bogle, eu voi continua să investesc indiferent dacă vine sfârșitul lumii sau nu, iar astăzi vreau să vă povestesc despre o rundă de achiziții spectaculoasă.

 

Cum începutul de an mi-a adus un bonus destul de consistent, runda de achiziții din această lună nu este una tipică.

Scăderile din aceste luni mi-au oferit prilejul să cumpăr multe companii la prețuri bune și foarte bune. Mi-am consolidat unele poziții, dar am și inițiat altele noi.

În total, am achiziționat 20 de companii (pe care le regăsiți mai jos), ca în vremurile bune (cei ce mă urmăresc de mai mult timp sunt obișnuiți cu acest număr mare de companii), așa că haideți să le trecem în revistă:

 

 

Nu vreau să lungesc prea mult articolul, așa că voi povesti mai multe doar despre pozițiile noi:

 

    1)  Am achiziționat Air Products and Chemicals, Inc. (APD), o companie pe care o urmăresc de mai bine de un an de zile, dar care mai mereu s-a aflat la un preț prohibitiv. Deși am ratat șansa să o iau pe la 230$, consider că am luat-o la un preț relativ corect. Ei sunt un furnizor de gaze folosite în scop industrial (O2, N2, Ar, He, CO și CO2 etc.), dar comercializează și tot felul de echipamente și servicii conexe. Fondați în 1940, ei și-au mărit dividendul pentru 40 de ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este de peste 11%, una senzațională pentru o companie din domeniul materiilor prime.

 

    2)  Următoarea companie achiziționată este BlackRock, Inc. (BLK). Dacă tot recomand cu tărie ETF-urile pentru 99% din investitori, mi-am zis că trebuie să îmi urmez sfatul și am luat și eu "niște ETF-uri" wink. BlackRock este cel mai mare manager de active din lume, valoarea totală a acestora depășind 10 bilioane sau 10.000 miliarde (atenție la scara asta numerică -> în US: 1.000 mld = 1 trillion, în RO: 1.000 mld = 1 billion, iar 1.000.000 mld = 1 trilion). Dacă numele lor nu vă spune mare lucru, ei sunt cei ce dețin iShares. Urmăresc compania asta de mai bine de 2 ani, dar pe atunci investeam sume mult mai mici și nu am fost dispus să aloc aproape toată tranșa lunară pentru doar o acțiune BLK. Evident, asta a fost o prostie privind în urmă (am ratat să o iau la 4-500$), dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Compania nu este neapărat ieftină, dar se află într-o zonă de preț mult mai bună decât acum câteva luni, mai ales în urma evenimentelor din Ucraina și a expunerii pe care o aveau la activele rusești. Ei și-au mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, iar DGR5 este de 12.5%.

 

    3)  Am deschis o nouă poziție și în Cummins Inc. (CMI). Companie fondată în 1919, ea se ocupă cu producerea și comercializarea motoarelor bazate pe combustie internă, dar și electrice și hibride pentru tot felul de vehicule (camioane de mare tonaj, autobuze, mașini etc.) și oferă totodată și părți de schimb și servicii conexe. Ei și-au mărit dividendul pentru 15 ani consecutivi și am reușit să îi prind într-o zonă de preț destul de bună, iar randamentul dividendului este de aproape 3%.

 

    4)  Am cumpărat și JP Morgan Chase & Co. (JPM), o bancă ce mi-a tot făcut cu ochiul în ultimele luni, dar care era cam scumpă. Fondați în 1799!, ei sunt cea mai mare bancă din Statele Unite, având active de aproape 3.000 mld. Am reușit să îi prind la un randament de 3% și deși și-au mărit dividendul pentru "doar" 11 ani consecutivi, consider că vor profita de creșterile ratelor de dobândă în următorii ani. Nu sunt de acord cu scorul acordat de cei de la SimplySafeDividends pentru siguranța dividendului (60) și consider că acesta este susținut foarte bine și există suficient spațiu de manevră pentru creșterea lui pe viitor.

 

    5)  Deși nu beau cafea, nu pot să ratez Starbucks Corp (SBUX) la prețul acesta. Fondatorul a revenit la cârma companiei pentru a treia oară și a suspendat imediat share buybacks (aveți aici un articol despre de ce share buybacks sunt, de cele mai multe ori, folosite extrem de prost și strict în beneficiul managementului și în detrimentul acționarilor). Ei plănuiesc să ajungă la 50.000 de cafenele deschise până în 2030. Se extind și în China și dacă planurile lor se vor concretiza, vor deveni cel mai mare lanț, devansând Subway și McDonald's. Sunt în mijlocul unui scandal zilele acestea deoarece angajații vor să își formeze sindicate și SBUX s-a poziționat împotriva acestor demersuri, dar consider că acesta este mai mult un foc de paie pe termen lung. Și-au mărit dividendul pentru 12 ani consecutivi, iar DGR5 este de aproape 17%.

 

    6)  Ultima poziție nouă din această lună este Texas Instruments Inc. (TXN). Compania a fost fondată în 1930 și se ocupă cu producerea și comercializarea semiconductoarelor de tip analog (spre deosebire de cele digitale pe care le găsim în laptop-urile și PC-urile de toate zilele, cele analog sunt folosite la sisteme audio, sisteme de calcul, ceasuri, senzori pentru controlul temperaturii/umidității și așa mai departe. Sunt enorm de multe produse, dacă aveți chef să parcurgeți lista). Ei și-au crescut dividendul pentru 18 ani consecutivi, iar DGR5 este de peste 20%!

 

Aveți mai jos și achizițiile în sine:

 

Puțin peste 13.000$ investiți, iar toate aceste achiziții îmi aduc un plus de aproximativ 375$ la dividendele mele nete, anuale.

Totodată, s-a încheiat (în sfârșit) procesul de fuziune dintre MTB și PBCT (fiecare acțiune PBCT a fost transformată în 0.118 acțiuni MTB), așa că acum portofoliul meu conține 1.18 acțiuni MTB în loc de 10 acțiuni PBCT.

 

Și pentru că nu am mai scos un articol/clip de 3 luni, haideți să ne aruncăm o privire și peste cum arată lucrurile în portofoliu:

- am încasat aproximativ 322$ de la începutul anului, luna martie spulberând vechiul record stabilit în decembrie 2021

- am avut 25 de măriri de dividend, cea mai spectaculoasă fiind a celor de la UPS, companie ce și-a mărit dividendul cu 49%! Toate aceste măriri mi-au adus un plus de 21$ la dividendele mele anuale, nete, o sumă pentru care ar fi trebuit să investesc aproximativ 600$, dar pe care am primit-o fără să ridic un deget.

- valoarea portofoliului a depășit 56.000$:

 

Habar nu am ce se va întâmpla în lume, habar nu am dacă ea se va sfârși sau nu.

Tot ce știu este că cea mai bună șansă a investitorului obișnuit de a-și crește bunăstarea pe termen lung este să investească disciplinat, constant și cu răbdare.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!