A sosit și luna iulie, iar odată cu ea, am avut parte de un anunț bombă din partea celor de la IBKR.

Aceștia ne-au informat printr-un mail că vor scoate comisionul lunar de 10$, iar asta înseamnă că în momentul de față, IBKR tocmai a devenit cea mai serioasă soluție pentru un rezident român.

Totodată, asta înseamnă că această lună va fi ultima când voi mai achiziționa atât de multe companii (10-20). Până acum nu îmi păsa așa de tare pentru că plăteam 10$/lună dacă făceam sub 29 de tranzacții, dar de acum mă va "ustura" direct la buzunar, așa că vreau să minimizez acest comision.

Probabil voi efectua între 3 și 5 tranzacții pe lună de luna viitoare.

 

Iată ce acțiuni am cumpărat în luna iulie:

 

 

Puțin peste 1.600$ investiți în 17 companii.

Toate aceste achiziții au adus un plus de aproximativ 45$ la dividendele mele anuale, nete.

 

O să vedeți multe nume pe care le-ați văzut și în iunie, așa că haideți să intrăm în detalii:

 

    1)  Prima companie este Aflac Inc. (AFL). Și-au mărit dividendul în ultimii 38 de ani, iar anul trecut au surprins cu o mărire de dividend uriașă: 22.2%! Au un nivel al datoriei foarte mic (Debt/Capital de 19%), iar dividendul poate fi susținut și crescut fără probleme, având un EPS Payout Ratio de ~21% și un FCF Payout Ratio de ~17%. O voi mai cumpăra cu siguranță pe viitor în zona aceasta de preț.

 

    2)  Cea de-a doua companie este Atmos Energy Corp. (ATO), o companie din domeniul utilităților. Și-au crescut dividendul pentru 37 de ani consecutivi, rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este de peste 8% (destul de mult pentru o companie de genul acesta), iar nivelul datoriei este decent (un Debt/Capital de ~40%). Am luat-o puțin mai ieftin față de luna trecută și vreau să îmi măresc expunerea în acest sector în următoarea perioadă.

 

    3)  Am luat și Bristol-Myers Squibb Company (BMY). Am tot povestit și despre ea, o companie pe care am tot luat-o în ultima perioadă. Au un nivel al datoriei destul de ridicat (Debt/Capital de 57%), dar este o companie foarte subevaluată în această perioadă, așa că am achiziționat 2 acțiuni.

 

    4)  Următoarea companie este Chicago Board Options Exchange Global Markets, Inc. (CBOE), o companie pe care am achiziționat-o și lunile trecute. Menționam faptul că mi se pare un moment propice pentru achiziționarea acestui gen de companie prin prisma faptului că din ce în ce mai mulți investitori intră pe bursă, tranzacționează și generează comisioane pentru aceste companii așa că m-am decis să profit de acest lucru. Și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani este de 14.5%. Totodată, în urma analizei mele, consider că este subevaluată și am o marjă de siguranță generoasă.

 

    5)  Am cumpărat și The Clorox Company (CLX). Au scăzut destul de mult în ultima perioadă, așa că nu am putut să rezist. Și-au crescut dividendul pentru 43 de ani consecutivi, rata de creștere a acestuia din ultimii 3 ani este de aproape 10% și sunt ferm convins că aspiră la statutul de Dividend King, iar de produsele lor vom tot avea nevoie în anii ce urmează. Totodată, tocmai au anunțat o creștere recentă de 4.5% a dividendului.

 

    6)  Am luat și Hormel Foods Corp. (HRL). O companie incredibilă din domeniul alimentar ce și-a crescut dividendul pentru 54 de ani consecutivi. Rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani a fost de 13%, enorm pentru o companie cu un așa record. Au un nivel al datoriei foarte mic (Debt/Capital de ~17%) și sper să rămână cât mai mult timp în zona asta de preț.

 

    7)  Am achiziționat și Kimberley-Clark Corporation (KMB), o companie ce tot gravitează în jurul valorii de 130-135$ în ultima perioadă. Și-au crescut dividendul pentru 49 de ani consecutivi și vor vrea, mai mult ca sigur, să intre în lista de Dividend Kings. Deși rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii ani nu este extraordinară, situându-se undeva la 3-3.5%, ultima creștere de dividend a fost mai mare decât de obicei (6.5%), semn că managementul se așteaptă la un viitor bun. Sunt ferm convins că produsele lor vor fi necesare în traiul de zi cu zi.

 

     8)  Am cumpărat Merck & Co., Inc. (MRK). MRK și-a crescut dividendul pentru 10 ani consecutivi, are o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 6.3% și un randament de 3.4%. Nivelul datoriei este decent (Debt to Capital de 55%), iar ultima creștere de dividend a fost de 6.6%, demonstrând faptul că managementul are încredere în viitorul acestei companii. Consider că este la un preț relativ corect și are un dividend foarte stabil și sigur cu un Dividend Safety Score de 99 conform simplysafedividends.com.

 

    9)  Următoarea companie este Insperity Inc. (NSP), o companie oarecum similară cu ADP ce oferă servicii de HR și business pentru companii mici și mijlocii. Ei și-au crescut dividendul pentru 11 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 3 ani este amețitoare: ~41% (cred că n-am mai văzut așa ceva de la AVGO). Au un nivel al datoriei destul de mare (Debt/Capital de ~91%), așa că aleg să fiu foarte prudent aici și o monitorizez atent înainte să construiesc o poziție mai mare (probabil nu o voi mai lua până la următoarele raportări financiare).

 

    10)  Am cumpărat și o acțiune Realty Income Corp. (O). Mi s-a părut interesant ce vor să facă în următoarea perioadă după achiziția celor de la Vereit (și o presupusă creștere de 10% pentru AFFO). Nu am plătit neapărat un preț mic, dar consider că este un preț corect pentru o companie de genul celor de la Realty Income, companie ce are un record de 28 de ani de creștere a dividendului (am încercat să profit și de noua serie de acțiuni pe care au emis-o ce a scăzut puțin prețul).

 

    11)  Am luat și o acțiune Philip Morris International Inc. (PM), sora Altriei. 13 ani de creștere a dividendului și un randament de peste 5% m-au convins să o cumpăr. Deși rata de creștere a dividendului din ultima vreme nu este foarte impresionantă (3-4%), are venituri în toată lumea și îmi place foarte tare această diversificare geografică. Totodată, ei au anunțat că se așteaptă ca în aproximativ 10 ani să nu mai comercializeze țigările clasice pe piața din Japonia și merg tare pe IQOS.

 

    12)  Un nume nou în portofoliu este Pinnacle West Capital Corporation (PNW), o companie din domeniul utilităților. Și-au crescut dividendul pentru 9 ani consecutivi, nivelul datoriei este decent pentru o companie din acest sector (Debt/Capital de ~54%), randamentul este de aproape 4% și își cresc dividendul în ultimii 5 ani cu un CAGR de 5.7%, destul de mult pentru o companie de genul acesta. Au un dividend foarte sigur, iar simplysafedividends.com îi acordă un Dividend Safety Score de 92.

 

    13)  Revenim în domeniul asigurărilor unde am achiziționat o acțiune Prudential Financial, Inc. (PRU). Și-au mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, iar rata de creștere din ultimii 5 ani a fost de 12.5%. O companie ce a scăzut în preț fața de achiziția precedentă și care se află la un preț relativ bun și oferă un randament de peste 4%, semn că piața nu o iubește prea tare... pierderea lor, mai multe prețuri bune pentru mine laughing

 

    14)  Am cumpărat și o acțiune Reinsurance Group of America (RGA), o companie ce de asemenea a scăzut în ultima perioadă. Randamentul curent nu este spectaculos, puțin peste 2.3%, dar rata de creștere a dividendului din ultimii 5 ani este foarte bună: 15%. Și-au crescut dividendul pentru ultimii 12 ani consecutivi și am o marjă de siguranță acceptabilă la acest preț.

 

    15)  O altă companie nouă în portofoliu este South Jersey Industries (SJI), o companie tot din domeniul utilităților. Și-au crescut dividendul pentru 22 de ani consecutivi, au un Debt/Capital de doar ~44% și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 3.4%. Prețul este unul foarte bun și o marjă de siguranță extrem de bună (o consider subevaluată la un nivel cu 25-35% mai mic față de prețul corect) așa că am ales să construiesc încet o poziție în SJI.

 

    16)  Am cumpărat și o acțiune J.M. Smucker Company (SJM). O companie din Consumer Staples pe care o cumpăr destul de rar pentru că aștept un preț de intrare cât mai bun. Aceștia și-au mărit dividendul pentru 20 de ani consecutivi (și tocmai au anunțat o creștere de dividend de 10%), au un nivel al datoriei bun (Debt/Capital de ~38%) și o rată de creștere a dividendului în ultimii 5 ani de 6.3%.

 

    17)  Ultima companie achiziționată este Walgreens Boots Alliance (WBA). O altă companie despre care am mai tot discutat în trecut, o companie ce se află sub presiunea celor de la Amazon. Inițiativa acestora legată de VillageMD arată din ce în ce mai bine (deschid cabinete medicale în interiorul farmaciilor), iar prețul a scăzut exagerat de mult, după părerea mea, după ultimele rezultate financiare anunțate, așa că am decis să profit de acest lucru (ador să o iau sub 50$). Și-au crescut dividendul pentru 44 de ani consecutivi, au un randament de 4%, iar rata cu care și-au crescut dividendul în ultimii 5 ani este de 5.8%. Totodată, ei încearcă să își reducă costurile cu câteva miliarde și să își plătească din datorii (Debt/Capital se află la ~66%).

 

Cam acestea au fost achizițiile din luna iulie, o lună în care IBKR ne-a oferit cea mai bună veste posibilă.

Deși piața se află la un nivel record, asta nu înseamnă că nu găsim companii la prețuri bune/corecte.

Voi investi în continuare cu disciplină, răbdare și constanță pentru că ăsta este singurul mod dovedit de a avea succes pe bursă și asta vă recomand și vouă să faceți.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!