Vreau să vă aduc în atenție, în articolul de astăzi, un introducing broker descoperit de curând pentru Interactive Brokers (și îi mulțumesc pe această cale și abonatului care i-a menționat în comentariile de pe YouTube).

Odată cu Brexit-ul, TradeStation Global, un introducing broker pe care îl recomandam în trecut pentru IBKR, nu a mai putut furniza aceleași servicii, iar mulți oameni au fost nevoiți să plătească acel comision lunar de 10$ și au migrat spre alți brokeri.

Devine destul de greu să investești din România în companii din US, spre exemplu, care plătesc dividende, deoarece sunt foarte puțini brokeri care aplică tratatul de evitare a dublei impuneri dintre US și RO din 1974 astfel încât dividendele să fie taxate cu doar 10% și nu cu 30%.

Dar CapTrader este unul din acești brokeri și am să vă povestesc care este procedura de deschidere a unui cont (spoiler alert: e similară cu cea de la IBKR laughing)

 

Cine este însă CapTrader?

CapTrader este un broker înregistrat în Germania, înființat în 1997, ce acționează drept introducing broker pentru IBKR (folosesc platforma IBKR, dar aplică o structură proprie de comisioane): https://www.captrader.com/en/about-captrader/who-we-are/

 

Vom vorbi despre comisioane mai târziu puțin, haideți să vedem mai întâi cum deschidem un cont.

 

Cum deschidem un cont?

 

1. Mergem la https://www.captrader.com/en/ (link neafiliat, dați click cu încredere) și avem undeva în mijlocul paginii "Open an account now":

 

2. Completăm datele de identificare

 

3. Alegem tipul de cont, moneda contului și depozitul inițial (poate să nu fie 2000, dar va trebui să avem 2000 în cont în scurt timp, recomand să depuneți de la început toată suma de 2000 USD/EUR)

 

4. Detalii pentru user și parola + tax number (trecem CNP)

 

5. Sursa fondurilor (eu am ales din salariu 100%):

 

6. Ne întreabă dacă avem experiență în domeniu și avem apoi 3 întrebări de securitate (în caz că uităm parola sau pentru alte chestii legate de identificarea titularului de cont):

 

7. W-8BEN, foarte importantă această secțiune (la signature trecem numele complet):

 

8. Chestiile obișnuite legate de venituri/avere pe care le avem și la IBKR (vă recomand să completați cât mai onest aici):

 

9. Obiective legate de tranzacționare + experiența (iarăși, vă recomand să completați cât mai onest). Sfatul meu este să stați deoparte de prostii precum Options/Futures/Forex:

 

10. Fiind broker german, ne mai pune niște întrebări adiționale legate de experiență/obiective (am bifat până la nivelul 5 că nu se știe niciodată ce acțiuni ajungem să cumpărăm):

 

11. Pasul unde te întreabă dacă ești un idiot sinistru sau nu (dacă ai shortat ceva sau investit cu bani împrumutați - nu faceți niciodată în viața voastră asta, indiferent cât de șmecheri credeți că sunteți, e o cale sigură spre faliment):

 

12. Pasul unde jurați pe roșu că sunteți cine ați zis că sunteți și unde ei încearcă să fie responsabili de cât mai puține lucruri:

 

Bun, cam asta este întreaga procedură de deschidere a contului.

 

Cum depunem bani?

 

1) În setări, vom găsi acest Transfer Funds:

 

2) Make a deposit (evident):

 

3) În funcție de moneda aleasă, avem următoarele variante:

 

EUR va ajunge foarte repede (1-2 zile lucrătoare) și va avea comisioane mici cam prin orice transferați, fiind transfer SEPA.

USD va ajunge mai greu (1-2 zile lucrătoare până intră în cont + 4-5 zile lucrătoare până putem folosi banii din cont efectiv), iar băncile vor lua și pielea de pe voi (20-25$ comision/transfer).

 

Eu folosesc Revolut și transfer USD. Accept faptul că este o metodă gri de transfer, dar evit comisioanele, mare grijă câți bani plimbați prin ei.

 

4) Trebuie să întocmim o NOTIFICARE că vor intra niște bani în cont (practic îi atenționăm că urmează să intre niște bani în cont, dar nu suntem obligați să îi și transferăm, expiră după 60 de zile singure):

 

Sending Institution = Revolut sau numele băncii

Account number = IBAN-ul contului din care transferăm banii

Account nickname = un nume pe care îl dăm ca să avem această variantă salvată pe viitor (ex: alimentare_EUR)

 

5) Primim instrucțiunile pentru transfer:

 

Extrem de important să trecem la detalii de plată tot ce scrie la Payment Reference (va fi U urmat de 7 cifre și numele vostru: U1234567 / Floricel Popescu) pentru ca banii să fie alocați contului nostru.

 

Dacă transferați USD din Revolut, aceștia sunt pașii:

Te duci în Revolut la contul USD -> Send Money -> Bank Accounts -> Add Beneficiary

Apare o fereastră cu Account details: Alegi Business

Country of recipient's bank -> US

Currency -> USD

Account number -> îl iei din notificarea pe care ai creat-o la IBKR (cel mai probabil va fi 651279983)

Routing number -> idem mai sus

Company Name -> IB Ireland Ltd Client Asset Receipt (ai detaliile astea în notificarea de la IBKR)

 

Și cam asta e tot. Nu e foarte complicat procesul, dar trebuie puțină atenție.

 

Ce comisioane există?

 

Aveți AICI structura comisioanelor.

2 USD/tranzacție pentru acțiuni din US și 4 EUR/tranzacție pentru acțiuni sau ETF-uri tranzacționate pe bursele din Germania (XETRA), Olanda sau Franța (NYSE Euronext).

Nu aveți comision de administrare a contului și aveți o retragere gratuită pe lună (următoarele fiind taxate fie cu 1 EUR/retragere dacă este SEPA sau cu 8 EUR/retragere dacă este transfer bancar

Dezavantajul major al celor de la CapTrader este că este nevoie de o sumă minimă pentru a deschide un cont, iar ea este de 2000 EUR/USD.

 

CapTrader este perfect pentru cineva care investește sume mici, mai ales dacă dorește să cumpere acțiuni din US, comisionul pe tranzacție fiind de 2 USD (vă recomand să faceți maxim 1-2 tranzacții/lună pentru a minimiza comisioanele).

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!