Ne oprim asupra celor de la Lockheed Martin Corp. (LMT) în articolul de astăzi și vedem dacă merită să achiziționăm această companie sau nu și la ce preț.

Odată cu alegerile din State, au existat din ce în ce mai multe temeri cu privire la bugetul de apărare și la o eventuală diminuare a acestuia, așa că aceste companii din domeniul apărării au scăzut în preț.

 

Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.

 

    1) Povestea companiei

 

Începem cu povestea companiei, ca de obicei.

Aceasta a fost înființată în 1926 sub denumirea de Lockheed Aircraft Company de către Allan Lockheed, John Northrop (cel care a fondat mai târziu Northrop Corp), Kenneth Kay și Fred Keeler. Ei au mai avut o tentativă în 1912, dar acea companie a fost lichidată în 1921.

În momentul de față, Lockheed Martin este cel mai mare contractor din domeniul apărării, având venituri anuale de peste 65 miliarde de dolari.

Ei operează în 4 sectoare: Aeronautics, Missiles and Fire Control (MFC), Rotary and Mission Systems (RMS) și Space.

Celebrele avioanele de vânătoare F-16, F-22, F-35 se numără printre produsele dezvoltate de Lockheed Martin.

 

Puncte forte:

    -> aproape trei sferturi din venituri provin din contractele încheiate cu guvernul american, în timp ce 25% provin din vânzările internaționale

    -> comenzile în așteptare (backlog) au crescut la 147 de miliarde de dolari, cu aproximativ 40% mai mult decât în 2017 când se situau la 105 mld $.

 

Puncte slabe:

    -> un procent semnificativ din veniturile lor (28%) provine din programul F-35

    -> s-au îndatorat cam mult în ultima vreme și deși au redus nivelul datoriei în ultimii 2-3 ani, aș vrea să văd o îmbunătățire aici

 

    2) Situația financiară și indicatorii companiei

 

Ne uităm acum peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent, raportul anual pentru 2020 ieșind în ianuarie).

 

Începem cu Revenue și Cost of Goods Sold și vedem faptul că diferența dintre cele două este este destul de mică și marjele de profit sunt mici, dar această diferență se mărește în ultimii ani:

 

Haideți să vedem și cum arată profiturile:

Lucrurile arată bine, profitul brut și cel operațional au crescut într-un ritm accelerat din 2015 încoace.

 

Marjele de profitabilitate arată în felul următor:

Cresc destul de lent, dar sunt mai mari decât în 2010-2012. Totuși, asta este natura business-ului, marjele de profit nu sunt similare cu cele ale unei companii din domeniul IT.

 

Trecem la cash flows:

 

Operating Cash Flow s-a dublat în ultimii 11 ani, celelalte două sunt constante, un lucru oarecum normal pentru că domeniul acesta are nevoie de investiții/achiziții constante.

 

Graficul pentru numărul acțiunilor arată superb, exact ce vreau să văd:

 

Din 2010 și până în prezent, acțiunile au scăzut cu aproximativ 23%.

 

Ne uităm acum la graficul meu preferat:

 

 

 

Observăm că au avut ani în care FCF/Share a scăzut sub dividendul oferit, dar au rezerve suficiente de cash pentru situațiile de genul acela.

 

Iată cum arată și Payout Ratios:

 

Un nivel decent atât pentru EPS, cât și pentru FCF Payout Ratio, ambele situându-se sub 45%.

Asta înseamnă că au loc suficient de creștere a dividendului pe viitor.

 

Return on Equity e la un nivel incredibil de peste 110%. Datoria a tot fost la un nivel ridicat până prin 2017 și a început să scadă, dar aș vrea să o văd și mai jos de atât.

 

 

Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă LMT dintr-un maxim de 30:

    1.  Ani de creștere a dividendului - 18 (2003 a fost anul 1 de creștere, iar 2021 reprezintă anul 18 de creștere) -> 3 puncte

    2.  Randamentul dividendului - 2.93% (S&P500 este la 1.53% pt Feb 2021), așadar un randament de aproape 2 ori mai mare ca S&P500 -> 2 puncte

    3.  Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 8.3%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 9.8%, o rată bună -> 2 puncte

    4.  EPS & EPS Payout Ratio - în creștere cu excepția anului 2017 -> 2 puncte

    5.  FCF & FCF Payout Ratio - ușor haotic, dar în creștere -> 2 puncte

    6.  Debt/Capital - nivel cât de cât decent de îndatorare, dar aș vrea să văd că își scad datoriile în continuare -> 1 punct

    7.  Return on Equity (ROE) - cu 113% ROE, nu pot acorda altceva decât 3 puncte aici -> 3 puncte

    8.  Operating Income Margin - nivel decent, dar nimic wow (13%) -> 2 puncte

    9.  Număr acțiuni - scădere constantă/susținută, exact ce trebuie -> 3 puncte

    10. Credit Rating - LMT are un credit rating de A- -> 2 puncte

În total, LMT reușește să strângă 21 de puncte, fiind peste nivelul optim de 20 de puncte. O trage în jos nivelul datoriei, dar are spațiu foarte mare de manevră pentru susținerea și creșterea dividendului pe viitor.

 

 

3)  Evaluarea companiei

 

Așa cum am mai afirmat, evaluarea unei companii este probabil cel mai greu pas.

 

Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:

 

Indicatorii din 2020 sunt mai sus decât 2010, spre exemplu, dar cam la același nivel ca în anul 2014.

 

Haideți să calculăm prețul acțiunii:

    1.  Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 11 ani = 3.28%, randament actual al dividendului = 2.93%, preț actual = 355.07$. Prețul estimat este de 317.48$, iar acțiunea pare supraevaluată.

    2.  Folosind Average P/E Ratio avem: P/E Ratio istoric în ultimii 11 ani = 16.33, P/E Ratio actual = 15.58, preț actual = 355.07$. Prețul estimat este de 398.53$, indicând că acțiunea este subevaluată.

    3.  Folosind Average P/EBIT Ratio avem: P/EBIT Ratio istoric în ultimii 11 ani = 10.22, P/EBIT actual = 12.31, preț actual = 355.07$. Prețul estimat este de 315.40$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    4.  Folosind Average P/OpCF Ratio avem: P/OpCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 13.46, P/OpCF actual = 13, preț actual = 355.07$. Prețul estimat este de 393.32$, indicând că acțiunea este subevaluată.

    5.  Folosind Average P/FCF Ratio avem: P/FCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 20.24, P/FCF actual = 16.58, preț actual = 355.07$. Prețul estimat este de 463.85$, indicând că acțiunea este subevaluată.

    6.  Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 10.40$, Discount Rate = 11% (atât vreau pe termen lung din LMT), DGR pe termen lung = 8%. Prețul estimat este de 346.67$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    7.  Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 5%, Rată creștere după cei 5 ani = 3.5%, EPS actual = 24.4$. Prețul estimat este 414.23$, indicând că acțiunea este subevaluată.

 

Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 378.50$.

Aplicăm o marjă de +- 10% și rezultă astfel faptul că LMT este o achiziție bună între 340$ - 415$, cu aproximație.

 

Dăm o tură și pe la analiști:

Sursă: Bar Chart

Sursă: TipRanks

Sursă: Stock Analysis

 

 

Vedem cum arată și competiția:

Lockheed Martin stă excelent față de restul industriei, din punct de vedere al profitabilității.

 

Iată și cum ar fi evoluat o investiție de 10.000$ în LMT și S&P500 pe termen lung, cu dividendele reinvestite din 1995 până în prezent:

 

 

Dacă sumarizăm totul:

 

 

Așa cum afirm de fiecare dată: investițiile nu sunt o știință exactă, ci o parte artă, o parte știință.

Lockheed Martin este cel mai mare contractor din domniul apărării din lume și o companie solidă. Perioada aceasta este una propice pentru genul acesta de companii prin pricina schimbări administrației de la Casa Albă, dar și a schimbărilor din legislativul american și trebuie să profităm de această reducere.

Își crește dividendul de 18 ani, rata de creștere este una bună, iar nivelul datoriei începe să scadă, așa că sunt multe lucruri pozitive la această companie și de aceea am tot cumpărat-o în ultima perioadă.

 

Nu uitați că aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în LMT.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!