Continuăm seria dedicată analizei companiilor, iar astăzi ne oprim asupra celor de la Intel Corp. (INTC).
Înainte de a începe, nu uitați că această analiză nu reprezintă o recomandare de achiziție. Încercați să vă faceți temele înainte de a investi în ceva!
Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.
1) Povestea companiei
Intel este o companie ce se ocupă cu dezvoltarea și producerea semiconductoarelor.
A fost înființată în 1968, listată la bursă în 1970, iar în ultimul timp a început să se implice în mai multe sectoare.
Un gigant în domeniu, Intel a avut un cuvânt greu de spus mai ales în anii '90 când a investit masiv în noi microprocesoare și a dominat piața PC-urilor.
Trece printr-o perioadă mai puțin fastă în ultima vreme, iar managementul companiei este execrabil, dar au avut loc schimbări recente, iar CEO-ul a fost schimbat, acțiunea crescând cu 10% numai la publicarea acestei știri.
Puncte forte:
- Investiții de peste 13 mld $ în cercetare și dezvoltare în ultimii 4 ani (sumă mai mare decât toate veniturile AMD, de exemplu)
- Deține capacități proprii de producție (unii ar considera asta un dezavantaj, eu îl clasific mai degrabă ca avantaj)
- Este prezentă în mai multe sectoare: AI, GPU, mașini autonome, data centers etc.
Puncte slabe:
- Top 3 clienți reprezintă aproximativ 39% din venituri: Dell (17%), Lenovo (12%), HP (10%). Fluctuațiile pot avea un impact major aici.
- Management execrabil, plecări la vârf -> CEO a fost înlocuit de curând
- Pare că este mereu în urmă în ultimul timp într-un domeniu în care acest lucru înseamnă pierderea cotei de piață, a profitului etc. Are nevoie de câteva descoperiri/produse care să facă diferența
- Pierde teren în fața AMD/NVDA, iar unele schimbări anunțate de AAPL/MSFT au afectat încrederea în companie (dezvoltarea propriilor procesoare etc.)
2) Situația financiară și indicatorii companiei
Voi încerca să mă uit peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent că tocmai ce au scos raportul anual pentru 2020).
Începem cu Revenue și Cost of Goods Sold și vedem faptul că veniturile au cam mers în tandem cu costurile și din 2018 au crescut o idee mai repede:
Haideți să vedem și cum arată profiturile:
Se poate observa o ușoară ciclicitate: scăderi între 2011-2013, scăderi între 2014-2016 și o stagnare 2018-2020. Creșterea mare din 2018 se datorează reformelor fiscale din State, nivelul taxelor fiind modificat.
Ratele de profitabilitate arată în felul următor:
Toate arată bine, sincer, ținând cont de profilul companiei care nu mai este chiar în faza de creștere, să fim serioși.
Operating Profit Margin și Net Margin peste 25% reprezintă niște cifre foarte bune, deși sunt într-un ușor declin de prin 2018.
Trecem la cash flows:
Operating Cash Flow arată bine, este constant și în creștere din 2018.
Investing și Financing Cash Flow aș vrea să le văd întotdeauna negative, dintr-un motiv simplu: vreau ca compania să investească/inoveze/dezvolte în permanență, vreau să își plătească datoriile, dividendele, poate chiar să își cumpere înapoi acțiunile. Daca aceste două sunt pozitive, înseamnă că fie compania nu are idei de investiții, fie se împrumută prea mult, în cele mai multe cazuri.
Graficul pentru numărul acțiunilor arată superb, exact ce vreau să văd:
Intel și-a cumpărat treptat acțiunile proprii, uneori chiar agresiv, reducând numărul acestora cu aproximativ 25% din 2010 până în 2020.
Ne uităm acum la graficul meu preferat:
EPS/share și FCF/share au fluctuat, dar au crescut susținut din 2018 încoace și dividendul este foarte bine susținut, iar Intel au o grămadă de spațiu de manevră și nu m-ar mira să anunțe, în câțiva ani, niște creșteri mai agresive de dividend, poate chiar de 2 cifre.
Același lucru se poate observa și pe următorul grafic:
Scădere frumoasă din 2018 încoace și un Payout aproape identic atât pentru EPS cât și pentru FCF: sub 27%. Rar vezi așa ceva, mai ales la o companie tech.
Return on Equity e la niveluri bune, să nu uităm că o companie din S&P are ROE, în medie, de 12-13%. Datoria tot crește, dar e la un nivel mic raportat la totalul capitalului: puțin peste 30%. Așadar nu avem o companie îndatorată peste măsură sau care nu își poate plăti datoriile:
Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă INTC dintr-un maxim de 30:
1. Ani de creștere a dividendului - 7 (2015 a fost anul 1 de creștere după ce nu au crescut dividendul în 2014, iar 2021 reprezintă anul 7 de creștere, ei anunțând deja că dividendul crește de la 0.33$ la 0.3475$) -> 1 punct
2. Randamentul dividendului - 2.5% (S&P500 este la 1.55% pt Dec 2020), așadar un randament ceva mai mare decât S&P500 -> 2 puncte
3. Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 5.3%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 6.6%, o rată decentă -> 2 puncte
4. EPS & EPS Payout Ratio - ciclic/stabil/ușoară creștere pt EPS/scădere pt Ratio -> 2 puncte
5. FCF & FCF Payout Ratio - ciclic/stabil/ușoară creștere pt FCF/scădere pt Ratio -> 2 puncte
6. Debt/Capital - nivelul bun de îndatorare, poate ar trebui să se îndatoreze chiar mai mult pentru dezvoltare/achiziții în vremurile astea de bani ieftini -> 3 puncte
7. Return on Equity (ROE) - nivel bun, peste media S&P500 și la un nivel bun pt o companie tech -> 2 puncte
8. Operating Income Margin - nivel foarte bun, ușor peste 30% -> 3 puncte
9. Număr acțiuni - scădere constantă/susținută, exact ce trebuie -> 3 puncte
10. Credit Rating - INTC are un credit rating de A+, foarte bun -> 2 puncte
În total, INTC reușește să strângă 22 puncte, fiind peste nivelul optim de 20 de puncte. O trage în jos istoricul mic de creștere a dividendelor, dar are un nivel al datoriilor foarte bun, un ROE și Operating Income Margin bune, foarte mult loc de crescut dividendul și un credit rating bun.
3) Evaluarea companiei
Așa cum am mai afirmat, evaluarea unei companii este probabil cel mai greu pas.
Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:
Un P/E Ratio ce a tot crescut până în 2017, dar acum se află la un nivel similar cu 2012. Un P/FCF aproape de minime și o posibilă subevaluare a companiei.
Haideți să calculăm prețul acțiunii:
1. Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 11 ani = 3.02%, randament actual al dividendului = 2.48%, preț actual = 56.06$. Prețul estimat este de 46.06$, iar acțiunea pare supraevaluată.
2. Folosind Average P/E Ratio avem: P/E Ratio istoric în ultimii 11 ani = 12.24, P/E Ratio actual = 11.03, preț actual = 56.06$. Prețul estimat este de 60.96$, indicând că acțiunea este subevaluată.
3. Folosind Average P/EBIT Ratio avem: P/EBIT Ratio istoric în ultimii 11 ani = 9.46, P/EBIT actual = 10.22, preț actual = 56.06$. Prețul estimat este de 53.33$, indicând că acțiunea este supraevaluată.
4. Folosind Average P/OpCF Ratio avem: P/OpCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 6.92, P/OpCF actual = 6.84, preț actual = 56.06$. Prețul estimat este de 58.35$, indicând că acțiunea este subevaluată.
5. Folosind Average P/FCF Ratio avem: P/FCF Ratio istoric în ultimii 11 ani = 13.32, P/FCF actual = 11.56, preț actual = 56.06$. Prețul estimat este de 66.41$, indicând că acțiunea este subevaluată.
6. Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 1.39$, Discount Rate = 10% (atât vreau pe termen lung din INTC), DGR pe termen lung = 8%. Prețul estimat este de 69.5$, indicând că acțiunea este subevaluată.
7. Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 6%, Rată creștere după cei 5 ani = 3.5% (foarte conservator, după părerea mea), EPS actual = 4.98$. Prețul estimat este 88.20$, indicând că acțiunea este mult subevaluată.
Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 63.26$, indicând faptul că prețul actual este cu vreo 10% mai mic și acțiunea este subevaluată.
Totuși, dacă ținem cont de problemele pe care le-au avut, mi-aș lua un procent mai apropiat de 15% drept margin of safety, așa că orice achiziție în jurul valorii de 50-52$ mi se pare excelentă.
Dau o tură și pe la analiști, aceste faruri călăuzitoare:
Sursă: Bar Chart
Sursă: TipRanks
Sursă: Stock Analysis
Vedem cum arată și competiția și alți indicatori complicați ca să pară că investițiile sunt doar pentru cei cu 7 doctorate și MBA la Wharton /s :
Intel stă excelent față de competitorii din sectorul său, se pare.
Dacă sumarizăm totul:
Așa cum am mai afirmat, investițiile nu sunt o știință exactă, ci o parte artă, o parte știință.
Intel cred că va avea niște ani mizerabili, iar noul CEO va încerca să întoarcă corabia în direcția cea bună. Nu știu în ce măsură va reuși, dar la investițiile pe care le fac cei de la Intel, cred că au un viitor bun pe termen lung, după niște ani dureroși pe termen scurt.
Cu un scor de 22/30, un randament de 2.5%, un nivel al datoriei bun și un spațiu generos de creștere a dividendului, Intel este o achiziție foarte bună în jurul prețului de 50-52$ și o achiziție bună până în 55$, după părerea mea.
O voi achiziționa treptat când am ocazia. E una din acțiunile în care am mare încredere în momentul ăsta.
Vă repet, aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în INTC.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!