A venit timpul să trecem în revistă anul ce abia a trecut.

Nu cred că mulți și-ar fi imaginat că 2020 va fi un an atât de greu și care ne va pune atât de tare la încercare, dar partea bună este că acum apreciem altfel lucrurile simple și cred că mulți și-au dat seama că ar trebui să pună accent pe lucrurile care le aduc satisfacție și care contează cu adevărat și să nu își mai piardă timpul aiurea cu nimicuri.

Pentru mine, sincer, 2020 a fost probabil cel mai bun an din viața mea pe foarte multe planuri: am câștigat mai mulți bani ca niciodată, am învățat o grămadă de lucruri (la job, despre investiții șamd), am reușit să îmi ajut financiar familia în momentele delicate (nu vă imaginați ce satisfacție îți aduce așa ceva), am citit o grămadă, am început acest blog și canalul de YouTube și așa mai departe.

Avem multe lucruri de revizuit, așa că pregătiți-vă pentru un articol ceva mai lung.

 

Dacă 2019 a fost un an în care "m-am redescoperit" și am făcut o grămadă de schimbări, 2020 a fost un an în care am aprofundat foarte multe lucruri și mi-am consolidat cât de cât cunoștințele.

 

O să încep cu obiectivele pe care mi le-am setat la începutul anului:

 

    1)  Mi-am setat o rată de economisire de 40% și o sumă de 6.000$ pentru investiții - am reușit să ating o rată de economisire medie de 48% și am investit peste 11.000$, o performanță excelentă.

Ianuarie a debutat în forță și am primit un bonus neașteptat la muncă, însă în Februarie am întrecut măsura puțin cu un mic concediu. Mi-am revenit treptat înspre jumătatea anului, dar lucrurile au luat-o iarăși la vale în scurt timp când a trebuit să apelez la fondul de urgență pentru o situație în familie. Am recuperat puțin pe final de an, iar graficul arată în felul următor:

 

    2)  Mi-am setat o creștere a venitului activ de 5-10%. Procentul a fost oarecum mic deoarece nu aveam experiență în noul domeniu și am fost precaut. Totuși, așteptările mi-au fost cu mult depășite atunci când în ianuarie, după primirea bonusului, am fost anunțat și că salariul îmi va crește cu aproximativ 40%. Deși am tras foarte tare de când mă angajasem, nu mă așteptam niciodată ca după nici 4 luni să primesc o asemenea mărire. M-a motivat teribil de tare și m-a făcut să mă simt, probabil pentru prima oară în viață, apreciat cum trebuie (că de aprecieri de carton urmate de măriri de 5% mă săturasem - nu că ar fi ceva în neregulă cu 5%, dar când discuți de salarii de 3.000 RON, 5% devine praf în vânt).

 

    3)  Pragul de 1000 de vizitatori unici pe care mi-l setasem la început de 2020 a fost și el atins în chiar ultima lună a anului (vă sunt extrem de recunoscător pentru asta și vă mulțumesc):

 

    4)  În ceea ce privește canalul de YouTube, lucrurile arată în felul următor:

834 de abonați de când am pornit canalul și până la 31 decembrie 2020 și aproximativ 2500 de ore de vizionare. Vă mulțumesc foarte tare și sper să fiți alături de mine și în 2021!

 

    5)  Îmi setasem și un obiectiv privind călătoriile și aveam planificată o vizită în State, 1-2 festivaluri și poate 1 city break. E lesne de înțeles că nu s-a mai întâmplat absolut nimic odată cu pandemia laughing Poate în 2021, dacă reușim să ne vaccinăm.

 

    6)  Am reușit să am 4-5 sesiuni de antrenament pe săptămână. Pentru cineva care lucrează de acasă și petrece probabil peste 12 ore zilnic pe scaun, aceste sesiuni sunt mană cerească (vă recomand mai ales sesiunile de Yoga dacă aveți probleme cu spatele). Am pierdut și vreo 2 kg, deși regimul alimentar din prima parte a anului a lăsat mult de dorit și abia în a doua jumătate am început să iau acest lucru mai în serios.

 

    7)  Ultimul obiectiv este probabil și cel la care am dat greș cel mai tare. Am reușit să implementez partea cu dușul rece în fiecare zi (pot să vă spun că este genial, îți dă o energie incredibilă), dar nu pot sub nicio formă să mă trezesc la 5 dimineața. În rarele ocazii când reușeam, resimțeam o oboseală pe la 9-10 și nu mai puteam să mă concentrez la nimic câteva ore. Cu siguranță mai am de lucrat aici și să adaptez cumva chestia asta.

 

Per ansamblu, a fost un an foarte bun în ceea ce privește obiectivele.

 

Haideți să trecem și la partea de investiții:

 

    -  La 31.12.2019 investisem ~1.970$. La 31.12.2020 investisem ~13.421$, un plus de aproximativ 11.450$.

    -  Dacă în 2019 strânsesem aproape 20$ net din dividende, în 2020 am strâns peste 300$ net din dividende.

    -  La sfârșit de 2020, am investit în 75 de companii, iar din acestea:

                                      -> 62 și-au crescut dividendul

                                      -> 1 l-a tăiat (SPG)

                                      -> 1 l-a înghețat (OMC) Update 18.02.2021: Am făcut o greșeală aici, OMC tocmai și-a crescut dividendul pentru al 12-lea an consecutiv.

                                      -> 11 nu au anunțat creșteri de dividend în 2020, iar dacă nu îl cresc în 2021 vor pierde istoricul pe care îl au (EV a fost achiziționată, dar restul de 10 sunt: LEG, CHRW, MSM, SON, T, CAT, XOM, SYY, PH, UNM)

    -  Dacă în 2019, companiile din portofoliu și-au crescut, în medie, dividendul cu 6.43%, acest procent a scăzut în 2020 la 4.09% (era și normal ținând cont de pandemie). Odată ce ne revenim, mă aștept la creșteri anuale între 5-7%.

    -  2020 nu a fost un an prea bun nici pentru USD. Dacă la 31.12.2019 aveam 1 USD cotat la 4.29 RON, acesta a scăzut la 31.12.2020 la 3.96 RON (o scădere de 7.7%). Totuși, nu mă îngrijorează deloc acest lucru, USD este cea mai puternică monedă a planetei și își va reveni. Fluctuații de genul acesta au mai fost și vor mai fi.

    -  În 2020 mi-am închis și transferat contul de la XTB la IBKR după ce cei de la DriveWealth au avut câteva stângăcii legate de mutarea conturilor clienților. Totuși, am 2 brokeri momentan: IBKR și DW și nu plănuiesc să deschid în 2021 un cont nou, deși IBKR s-a mutat, pentru mine, în Ungaria, odată cu Brexit-ul.

    -  Am reușit să ating 4 praguri financiare în 2020 și țintesc spre cel de 125$/lună pentru 2021:

 

Am avut și un articol cu top acțiuni pentru 2020 și vreau să ne aruncăm o privire și asupra lor. Deși mi se pare inutil efortul de a compara cu un benchmark (eu țintesc cash flow, nu aprecieri imaginare de preț), mai ales pe un timp atât de scurt de un an de zile, o să mă uit cum s-au descurcat recomandările mele vs S&P500 (care a scos cam 16% în 2020):

 

    -  JNJ - 9.1% -> o companie solidă pe care am adăugat-o portofoliului meu și pe care o voi mai cumpăra cu siguranță și în 2021.

    -  KO - 0.3% -> o altă companie solidă pe care am adăugat-o în portofoliu, dar pe care o voi mai cumpăra doar dacă ajunge la un preț convenabil.

    -  KMB - (-0.7%) -> o companie care a strălucit în perioada pandemiei și pe care am adăugat-o în portofoliu, KMB a fost "pedepsită" de investitori în 2020 și a subperformat - o veste excelentă pentru mine, abia aștept să mai cumpăr și în 2021.

    -  PEP - 9.3% -> sunt tare bucuros că am Pepsi în portofoliu și abia aștept să o cumpăr și în 2021.

    -  PG - 13.5% -> o companie pe care nu am reușit să o cumpăr deocamdată, dar solidă tare și ea și o monitorizez atent pentru 2021.

    -  MMM - (-2%) -> 3M a fost în centrul atenției în pandemie pentru măștile și echipamentele lor de protecție. A fost și ea pedepsită de investitori (nu are o perioadă roz), dar e solidă, așa că abia aștept să o cumpăr și în 2021.

    -  IBM - (-6.3%) -> o companie pe care am adăugat-o portofoliului în 2020, dar care are un management de rahat și care trece printr-o restructurare momentan. Aștept să văd rezultatul acelui spin-off anunțat înainte să mai cumpăr.

    -  MO - (-17.4%) -> probabil una din companiile pe care le voi cumpăra agresiv în 2021. Tutunul este un business atât de rezilient, iar Altria și-a băgat lăbuțele și în alte domenii: marijuana, alcool, tutun încălzit etc. și e o investiție bună.

    -  BTI - (-14.1%) -> o altă companie din domeniul tutunului ce "a performat" foarte prost în 2020. Cum motto-ul lui 2020 a fost: "dacă nu scrie Tesla, e de rahat", abia aștept să îmi fac stocul de companii din tutun.

    -  ABBV - 20.8% -> o companie ce abia acum pe final de 2020 începe să își mai atingă din potențial. A fost mult timp sub 100$ și sper să o mai prind la prețul acela și în 2021.

 

Și pentru a face fericiți și fanii Tesla, NIO și Bitcoin, iată care a fost performanța portofoliului în 2020: 15.3% (cred și sper că am calculat bine). Cam la același nivel cu S&P500.

Trebuia să fiu all-in pe Tesla și Bitcoin și aveam 100000% și eram deja miliardar.... poate în 2021 laughing

 

Să fim în tendințe și să setăm și niște obiective pentru 2021:

 

    1)  Să fiu sănătos, în primul rând. 2020 cred că ne-a demonstrat din plin acest lucru, iar dacă nu ești sănătos, poți să ai toți banii și toate prostiile din lume, sunt absolut degeaba. Astfel, vreau să acord o atenție sporită regimului alimentar (fără zahar, fără prăjeli, fără dulciuri și fără excese) și workout-ului (yoga + calistenice).

 

    2)  Să economisesc minim 50% din venituri și să investesc minim 20.000 USD - un obiectiv perfect realizabil.

 

    3)  Creșterea venitului activ cu minim 10% - nimic spectaculos, 2021 va fi un an de solidificare/perfecționare și îmbunătățire a ceea ce am învățat în 2020 (bineînțeles, asta nu înseamnă că nu voi mai învăța nimic nou).

 

    4)  5000 vizitatori unici pe blog și 5000 abonați pe YouTube - aici s-ar putea să mă întind mai mult decât îmi este plapuma pentru că sunt extrem de puțini oameni în România interesați de finanțe personale și investiții. Dar voi încerca să fiu mai constant în postări/clipuri și să scot minim unul pe săptămână, dacă nu două (un obiectiv pe care voiam să îl ating în 2020, dar nu am avut timp/motivație).

 

Cam astea sunt, în linii mari, obiectivele pentru 2021. Am câteva lucruri planificate pentru blog și canal și sunt entuziasmat să le pun în practică.

Nu în ultimul rând, vreau să vă mulțumesc vouă, celor care mă citiți și urmăriți. Sunteți fantastici și îmi dați o motivație incredibilă să continui cu articolele și clipurile video.

Vă citesc absolut toate mesajele și mailurile și unele au fost incredibile, cu niște povești de viață desprinse parcă din filme și m-au mișcat până la lacrimi și sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor voastre în 2021.

Absolut toate articolele, clipurile și munca mea v-o pun la dispoziție gratuit pentru că vreau să ne ridicăm împreună și habar nu am dacă canalul de Youtube îmi va aduce vreodată venituri însemnate. Deși mi-aș dori, nu vreau să fac rabat de la calitate și să postez doar de dragul de a posta, dar nu pot să neg că ar fi un vis frumos să transform pasiunea mea pentru investiții într-un job full time.

 

Poate pe viitor, cine știe, dar și dacă nu se întâmplă, eu tot aici voi fi și mergem împreună pe drumul independenței financiare.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!