Plănuiam de ceva vreme să alcătuiesc un top al acțiunilor pentru 2020, iar acum a sosit momentul să îl împărtășesc cu voi.

Vreau să vă prezint companii care au un business solid și vor rezista trecerii timpului.

Sunt companii ce au deja un renume bine stabilit, ușor de recunoscut și al căror dividend îl consider sigur dacă nu chiar foarte sigur.

 

Ok, recunosc că voi trișa puțin și vă voi oferi 3 categorii de companii, iar fiecare categorie va conține top 3 companii.

Iată așadar topul meu pentru 2020 și ce vreau neapărat să adaug în portofoliu (nu înseamnă că o voi și face dacă companiile sunt supraevaluate):

 

    1)  Prima categorie o reprezintă companiile care nu ar trebui să lipsească din portofoliul nimănui. Sunt companii solide, cu o stabilitate fantastică.

Acestea sunt: Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) și Kimberly-Clark (KMB).

Momentan, nu am nici una din aceste companii în portofoliu și aș vrea să le adaug cât mai repede. Sunt companii ce vor fi aici și peste 5, 10, 20, 30 de ani și chiar mai mult.

Le consider puțin supraevaluate, așa că le voi monitoriza atent să văd dacă le pot achiziționa la un preț bun.

După părerea mea, nu ar trebui să lipsească din portofoliul cuiva care urmărește strategia dividendelor în creștere.

 

    2)  A doua categorie o reprezintă companiile ce sunt aproape la fel de importante ca cele prezentate anterior. Au aceleași caracteristici, același business solid, avantaje competitive etc.

Acestea sunt (și aici trișez puțin iarăși): PepsiCo (PEP), Procter & Gamble (PG), 3M Company (MMM) și International Business Machines (IBM).

Nu dețin, în afară de MMM, nici una din aceste companii. Voi încerca să le adaug și pe ele portofoliului meu, dar prioritate vor avea cele din prima categorie.

 

    3)  Ultima categorie o reprezintă companiile ce au în momentul de față un randament foarte bun și care merită atenția noastră.

Ele sunt: Altria (MO), British American Tobacco (BTI) și AbbVie (ABBV).

Dețin 2 din 3, dar vreau să mai adaug acestor poziții pe parcursul anului, mai ales că toate 3 sunt la un preț foarte bun în perioada asta.

ABBV este o companie ce nu respectă criteriul celor 10 ani de dividende în creștere, fiind formată abia în 2013, prin desprinderea (spin-off) de compania mamă: Abbott Laboratories, dar dacă ne uităm la istoricul companiei mamă, aceasta îndeplinește criteriul așa că voi face ceva ce probabil foarte rar voi mai repeta: o voi achiziționa.

Acest lucru se bazează pe perspectivele extraordinare pe care le are: creștere anuală estimată de 15-20% pentru următorii 5 ani.

Mi se pare un procent senzațional și nu am cum să îl ratez, mai ales că toate cifrele și indicatorii economici sunt buni.

 

 

În încheiere, dacă ar fi să dețin o singură acțiune din cele prezentate, aceasta ar fi fără îndoială JNJ (deși recunosc că și MMM e printre preferatele mele), iar printre star-urile pentru 2020 cred că ABBV va ocupa un loc fruntaș.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!