Iată-ne la finalul anului.

2019 a fost un an destul de ciudat, dar și plin de surprize.

În 2018 deja citeam destul de mult despre finanțe personale și modalități de investiții, iar undeva spre finalul anului am luat o decizie radicală pentru carierea mea profesională: urma să mă reconvertesc și să mă apuc să învăț programare.

Motivele sunt simple și pot fi sumarizate destul de ușor: întotdeauna am fost o persoană cu o gândire logică, o persoană tehnică, pasionată de pc-uri și programare (dar mi-a fost cumva teamă să fac pasul la 28-29 de ani și simțeam că am pierdut startul), iar salariile sunt mult peste medie, dar și cererea pentru programatori în România și pe plan mondial este foarte mare.

 

Așadar m-am apucat în toamna lui 2018 să învăț programare. A fost probabil una din cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată.

Începutul lui 2019 mă găsea cu aproximativ 100 de ore de programare la activ. Nu era cine știe ce, dar era un început.

 

Din păcate, îmi era foarte greu să mă concentrez și să învăț după ce veneam de la muncă, loc unde petreceam (cu tot cu transport) mai bine de 11 ore zilnic.

Cele 2-3 ore zilnice dedicate învățării erau insuficiente și nu progresam suficient de repede așa că în mintea mea încolțea ușor-ușor o decizie importantă.

 

Prin luna mai am schimbat departamentul la locul de muncă și am crezut că voi avea parte de un nou început. Job-ul meu era acum unul semi-focusat pe IT și credeam că voi îmbina ce învăț la locul de muncă cu ce învățam acasă.

Tot în luna mai am luat o altă decizie radicală: folosind bonusul anual și ce resurse mai aveam, am decis să încep să investesc cu bani reali (și să las conturile demo și investitul pe hârtie deoparte). Asta e sigur una din cele mai bune decizii pe care le voi lua vreodată în viață, iar singurul regret este doar că nu am început mai repede.

 

Luna iulie mă găsea extrem de demotivat. Noul job era o mizerie sinistră, plin de chestii repetitive din care nu aveam ce învăța (mai ales că lucram cu softuri și aplicații interne pe care nu le găseam nicăieri altundeva așa că nu puteam să mă dezvolt).

Simțeam că mi se lichefiază creierul și nu mai aveam deloc chef de învățat când ajungeam acasă, așa că decizia a fost una ușoară.

Așadar, am decis ca pentru prima oară de când am intrat în câmpul muncii să îmi dau demisia fără să am un viitor loc de muncă. Se va dovedi a fi o decizie inspirată.

Totodată, investițiile abia începute au fost stopate pentru o perioadă de timp.

 

Am petrecut următoarele 3 luni de zile învățând cat mai mult posibil. Învățam 8-10-12 ore pe zi, lucru ce îmi era imposibil atunci când eram angajat. Au fost 3 luni grele, pline de frustrări, dar sădeam semințele pentru viitor.

Îmi părea foarte rău că nu pot să investesc, când vedeam ce oportunități apăreau, dar nu aveam ce să fac. Banii pe care îi aveam puși deoparte trebuia să îi folosesc pentru cheltuielile de zi cu zi.

 

Spre finalul lunii octombrie, mi-am găsit un alt loc de muncă mult mai bine plătit, iar din primul salariu am reînceput investițiile. Eram în culmea fericirii.

 

Așadar o reconversie profesională, începutul investițiilor, sute de articole și cărți citite plus mici frustrări, dar și satisfacții ici și colo ar fi pe scurt rezumatul lui 2019 pentru mine.

Sunt extrem de entuziasmat pentru 2020. Am atâtea proiecte personale și profesionale pe care vreau să le construiesc și dezvolt și abia aștept să încep.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE