A sosit timpul să discutăm despre creșterile de dividend din martie, cea mai puțin aglomerată lună din an din acest punct de vedere.

Merităm o mică pauză după ultimele 3-4 luni ce au fost pline de astfel de evenimente.

 

Dar înainte de a discuta despre creșteri, haideți să ne uităm în spate și să vedem ce dividende au fost crescute în ianuarie:

Am avut câteva creșteri de dividend interesante în lista de peste 250 de companii pe care o monitorizez, cea mai mare fiind a celor de la NXST cu peste 25%.

Au mai avut creșteri de două cifre cei de la ADM, ELV, FAST și FELE.

BLK, ED, PII și SPGI au oferit creșteri relativ mici/anemice.

INTC nu a anunțat o creștere a dividendului și cred că sunt șanse mici să o facă în viitorul apropiat.

 

Haideți să trecem și la măririle de dividend, dar mai întâi câteva mențiuni:

    1)  Dividendele nu sunt garantate, iar aceste creșteri de dividend cu atât mai puțin. Există șanse ca acest calendar să nu se respecte în totalitate.

    2)  Companiile cu creșteri multiple de dividend într-un an (O, ADC, SPG etc.) apar o singură dată (în luna când cresc prima oară dividendul)

    3)  Există companii ce nu au un tipar anume de creștere al dividendului în ultimii ani, mai ales cu Covid-ul, așa că am luat fie luna cea mai frecventă din istoria lor ori luna cu cea mai recentă creștere (în funcție de cât haos am găsit)

    4)  NU LUAȚI GRAFICELE DE MAI JOS DREPT RECOMANDARE DE ACHIZIȚIE/VÂNZARE (reprezintă doar un punct de plecare în evaluarea companiilor, în cel mai bun caz - faceți-vă temele/munca de cercetare)

 

Ne uităm la o imagine de ansamblu ce conține toate companiile din baza mea de date ce ar trebui să își mărească dividendul și introduc un concept nou: cel al Yield on Cost (practic randamentul dividendului raportat la costul inițial de achiziție) și cât ar ajunge acest randament, în teorie, în următorii 5 și 10 ani, dacă companiile vor menține rata de creștere a dividendului din ultimii 3 ani (am pus o limită superioară de 12% deoarece este foarte rar ca o companie să își crească dividendul cu 12%/an timp de 10 ani):

 

Și mai jos graficele Dividend Yield Channels pentru fiecare companie din tabel (aceste grafice sunt alcătuite pe baza metodologiei descrisă în cartea "Dividends don't Lie" a lui Geraldine Weiss și le găsiți pentru toate companiile în baza mea de date). La unele companii veți vedea acea "cădere" de la final deoarece nu au declarat încă dividendele pentru trimestrul în curs:

 

 

 

Cam acestea au fost creșterile de dividend pentru luna ce urmează.

 

Mă găsiți pe YOUTUBE și pe Discord

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!