S-a încheiat și 2021, un an cel puțin la fel de greu precum 2020 din multe puncte de vedere.

Un an în care am fost mai divizați ca niciodată și în care ne-am împărțit în tabere și grupulețe din ce în ce mai stupide.

Un an în care din ce în ce mai mulți oameni au început să ia contact cu piețele de capital.

Un an în care s-au făcut profituri frumoase și în care aproape totul a crescut precum Făt-Frumos.

 

La finalul lui 2020, afirmam faptul că a fost unul dintre cei mai buni ani din viața mea, dacă nu cel mai bun.

Ei bine, 2021 l-a spulberat complet și a fost un an în care aproape toate mi-au mers din plin.

 

O să încep cu obiectivele pe care mi le-am setat la începutul anului, așa cum am procedat și în articolul de anul trecut:

 

    1)  Primul obiectiv a fost legat de sănătate. Dacă de cea fizică nu mă pot plânge prea tare (cu excepția unor inevitabile șicane la spate din cauza statului excesiv la birou - dar de care am grijă cu exerciții de stretching + yoga + pauze dese), cea mintală începe să scârțâie. După aproape 30 de luni de lucrat numai de acasă, parcă încep să simt din ce în ce mai tare nevoia de interacțiunile/bârfele de la birou, de rutina zilnică legată de trezit-dus la birou-întors de la birou etc. (nu credeam că o să ajung vreodată să duc dorul înghesuielii de la metrou).

 

    2)  Cel de-al doilea obiectiv a fost legat de rata de economisire: îmi setasem un procent de 50% și o sumă de 20.000$ pentru investiții - am reușit să ating o rată medie de economisire de 53% și am investit 21.080$, o performanță foarte bună.

Am reușit să fiu ceva mai constant față de anul anterior și să nu mai am fluctuații prea mari. Totuși, am luni în care am exagerat puțin cu cheltuielile precum Februarie sau Mai. Per ansamblu, sunt mulțumit, dar se poate o idee mai bine.

 

    3)  Cel de-al treilea obiectiv a fost legat de creșterea venitului activ cu 10%: aici am reușit să spulber ceea ce îmi setasem și mi-am crescut venitul activ (iau în calcul atât venitul de la locul de muncă, cât și veniturile din YouTube/Patreon) cu aproximativ 43%.

Am fost plăcut surprins la începutul anului de o creștere salarială/bonus peste așteptări (aproximativ 40% creștere).

 

    4)  Ultimul obiectiv a fost legat de numărul de cititori de pe blog și abonații de pe YouTube, iar borna setată era aceeași: 5.000. Acest obiectiv a fost parțial îndeplinit și aici voi intra în mai multe detalii.

2021 a fost un an excelent pentru blog/canalul de YT. Obiectivul pe care mi-l setasem la începutul anului nu avea la bază nicio estimare/predicție, ci era o cifră rotundă scoasă din burtă - voiam ceva relativ ambițios.

Aproape am reușit să îmi ating obiectivul pentru blog (ocazie cu care vă mulțumesc tare mult că mă citiți) în August/Noiembrie:

Per ansamblu, 45.000 de vizitatori unici și aproape 90.000 de vizite (peste 1.3 milioane de accesări), cifre absolut senzaționale.

 

Haideți să vedem cum arată lucrurile și pentru canalul de YouTube:

Aici am atins borna de 5.000 de abonați pe care mi-o stabilisem (iarăși, vă mulțumesc tare mult pentru asta), iar cifrele sunt excelente: peste 161.000 views, peste 4.500 de oameni care s-au abonat la canal în 2021 și aproape 1.500 de EUR strânși din YouTube.

Cei 1.500 de EUR nu vin însă doar din reclame (mare parte reprezintă veniturile obținute din abonarea la canal):

Și dacă tot vorbim de abonare la canal, avem și veniturile de pe Patreon din 2021, un total de 357.05$ (aprox 313 EUR):

Mi se pare crucial să fiu transparent cu voi în privința acestor venituri și vă mulțumesc foarte mult pentru susținere.

 

Haideți să trecem și la partea de investiții:

 

    -  Dacă în 2020 am strâns aprox. 301$ din dividende, în 2021 am primit aproape 795$ dividende, o creștere de 164%.

    -  La sfârșitul lui 2021, dețin 85 de companii în portofoliu, iar din acestea:

            ->  5 au fost vândute (CAH, EMR, PPL, DOV, ALB - mai multe detalii aici)

            ->  83 și-au mărit dividendul

            ->  1 l-a menținut la fel (MSM)

            ->  1 urmează să îl taie (T)

    -  Așa cum preconizam în primele luni ale anului, 2021 a fost un an excelent pentru companiile ce oferă dividende. Companiile din portofoliul meu și-au crescut dividendele cu 8.4% (medie aritmetică), respectiv 7% (medie ponderată). Cred că media ponderată reflectă mai bine realitatea, iar un procent de 7% este excelent (pe termen lung, mă aștept ca entitățile din portofoliu să își crească dividendele cu 5-7%).

    -  2021 a fost un an mai bun pentru USD, cursul crescând de la 3.96 RON la începutul anului la 4.37 RON la sfârșitul anului (+10.4%).

    -  Tot în 2021 mi-am mutat toate deținerile de la DriveWealth la IBKR (undeva la începutul lunii aprilie), iar în momentul de față am un singur broker (IBKR).

    -  Am reușit să ating 3 praguri în 2021 și sper să fiu cât mai aproape de 200$/lună la sfârșit de 2022:

 

Punem și performanța portofoliului pentru întreg anul pentru fanii concursurilor de măsurat puțele:

Cifrele nu sunt 100% corecte deoarece am avut cam o treime din portofoliu la DriveWealth în primele 3 luni ale anului, dar cum mi-e lene să calculez la virgulă și nu dau 2 bani pe bătut nu știu ce indice, luați cifrele ca atare.

Obiectivul meu nu este să bat piața sau vreun indice, obiectivul meu este să construiesc un portofoliu care îmi asigură independența financiară, iar dacă am de ales între un portofoliu de 500.000 USD ce generează 10.000 USD/an și unul de 400.000 USD ce generează 30.000 USD/an, spre exemplu, întotdeauna îl voi alege pe al doilea, mai ales că eu vreau să evit să vând din portofoliu (randamentul dividendului pentru S&P500 este de 1.30% momentan, în timp ce portofoliul meu are un randament net de 3.4%, de 2.5 ori mai mult).

 

Obiectivele pentru 2022 sunt simple:

 

    1)  Să fiu sănătos din toate punctele de vedere.

    2)  Să economisesc minim 50% din venit și să investesc minim 25.000 USD.

    3)  Să îmi cresc venitul activ cu minim 20%.

    4)  Să ajung la 10.000 de vizitatori unici/lună și 10.000 de abonați pe YouTube (acum chiar că mă întind mai mult decât în 2021) laughing

 

Voi lua o pauza de la postat articole/clipuri timp de aproximativ 3 luni, fiind plecat cu jobul în afara țării.

Sper să ne revedem cu bine în aprilie!

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!