Da, ai citit bine. Titlul nu este un clickbait.

Dacă investești sau te gândești să începi să investești, vei pierde bani cu siguranță, indiferent ce vei face sau ce strategie vei adopta.

Dacă nu ești dispus să accepți aceste pierderi sau te sperie gândul că ți s-ar putea întâmpla și ție, cel mai probabil nu ești pregătit să începi să investești.

Apariția coronavirusului la scară largă în Europa mi-a oferit șansa să scriu articolul ăsta (pe care îl aveam planificat de ceva vreme oricum laughing)

 

Vreau să vă enumăr 3 motive pentru care veți pierde bani atunci când investiți:

 

    1) Tranzacționați activ - a face trading activ e probabil cea mai mare greșeală și cea mai mare prostie pe care o poate face un investitor.

De altfel, nici nu te-aș numi investitor, ci speculant. Da, exact, așa se cheamă ce faci tu: speculă. Tu nu investești, acei tickeri pentru tine reprezintă doar niște litere, nu mai reprezintă companii. Ai citit 1-2 analize tehnice (care, între noi fie vorba, sunt o mizerie sinistră) și ai impresia că poți tu să prezici cum o să evolueze prețul și speri să îți iasă.

Mă prăpădesc de fiecare dată de râs când mai văd câte o discuție pe un grup de Facebook sau îmi mai trimite XTB niște alerte: "DE30 a spart zona de suport de la X puncte, acum este testată zona de rezistență de la Y puncte" sau "Aurul atinge noi maxime și putem observa un double down nu știu cum". Ce sunt, mă, mizeriile astea? Păi tu te numești investitor când citești aberațiile astea și le iei în serios (cum ar spune Dana Budeanu - am auzit și eu în sfârșit de ea)?

Lăsând gluma la o parte, un om obișnuit are o șansă foarte mare să piardă bani dacă tranzacționează activ.

De aceea am și vorbele acelea ale lui Warren Buffett de la finalul clipurilor de pe YouTube: "Bursa este locul unde banii se transferă de la cei ce tranzacționează activ la cei ce tranzacționează cu răbdare."

Nu le spun pentru a fi arogant sau pentru că doresc răul cuiva. Din partea mea, vă doresc succes maxim și să reușiți, dar statisticile nu sunt de partea voastră: mai bine de 80% din cei ce tranzacționează activ își pierd banii.

E foarte greu ca trader obișnuit să faci profit. Nu ai acces la prețuri în timp real (vezi prețurile de acum 15 minute), ai taxe și comisioane și nu știi cum va evolua piața. Nimeni nu știe.

Știu că probabil va apărea cineva care a cumpărat Tesla la 200$ și a vândut la 700$. Sau care au luat Bitcoin când era 1$ și au vândut cu 20.000$. Felicitări!

Poți să mai faci asta de câteva ori însă? Poți să o faci constant în următorii ani? Exact, nu poți.

Există oameni care fac bani prin această modalitate? Sigur că există.

Dar totodată există și oameni care au câștigat la loterie.

Sper că ai înțeles ideea.

 

    2)  Răbdare - Vei pierde bani pentru că nu ai răbdare. Nu tranzacționezi activ, ai ales o strategie și ești decis să o urmezi... doar că nu o faci și te sperii la primele semne de scădere.

Zilele astea s-au pierdut mulți bani, bursele au scăzut cu aproape 10%. Dar trebuie să fii calm, să ai răbdare și să îți reamintești de ce ai investit în compania X sau în indicele Y.

Totodată, trebuie să înțelegi că pierderile acestea sunt doar pe hârtie și doar dacă vinzi le materializezi (de unde și expresia celor mai puțin experimentați - "joacă la bursă").

Bursa și-a revenit după războaie, și-a revenit după crize economice severe, și-a revenit după pandemii serioase, își va reveni și de data asta așa că nu te panica și nu vinde.

Aveți și poza de mai jos: durata medie de deținere a unei acțiuni scade constant din 1960 încoace (de la 7 ani la mai puțin de 1 an).

Nu ai cum să ai succes când tu menții în portofoliu ceva pentru mai puțin de 1 an. Nu așa funcționează bursa.

Peter Lynch afirmă că pentru a vedea beneficii, ai nevoie să deții ceva pentru cel puțin 4-5 ani.

Și totuși oamenii nu o fac. Fie din teamă, fie nu au răbdare, fie din alte motive.

Nu proceda așa! Odată ce ți-ai stabilit o strategie, ține-te de ea, nu vinde aiurea.

 

    3)  Disciplină - Vei pierde bani pentru că nu ai disciplină.

Visul oamenilor în general (și îmi permit să adaug al românilor în special) este să facă bani rapid. Cine nu și-ar dori asta?

Doar că bursa nu funcționează așa.

Ai nevoie de disciplină și investiții constante: investești și când piața e jos, investești și când piața e sus, investești mereu, investești constant și disciplinat.

Doar așa vei avea parte de cele mai bune rezultate.

Știu că toată lumea vrea să cumpere cât mai jos și să vândă cât mai sus, dar de foarte multe ori se întâmplă fix invers: oamenii cumpără când totul e sus (pentru că au impresia că se va duce și mai sus) și vând când totul se duce în jos cum se întâmplă zilele acestea (pentru că au impresia că totul se va duce și mai jos).

Voi mai aborda subiectul acesta pe larg și într-un articol viitor, dar pentru moment vă spun doar atât: mai bine investești constant și disciplinat decât să aștepți momentele când totul e la valori minime.

Nu uitați că "Time in the market is better than timing the market."

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!