Vreau să vorbim în articolul de astăzi despre câteva lucruri și lecții pe care le-am învățat după 2 ani de investit la bursă.
Sunt conștient că investesc de foarte puțin timp și mai am încă foarte multe lucruri de învățat.
Se spune că oamenii inteligenți învață din propriile greșeli, dar oamenii cu adevărat geniali învață din greșelile altora, iar în ziua de astăzi, chiar nu avem scuze să nu învățăm din experiențele unor investitori precum Peter Lynch, Warren Buffett, Charlie Munger, Howard Marks sau Joel Greenblatt.
Acesta nu este un top, iar ordinea este pur întâmplătoare:
1) Market timing-ul nu funcționează
Am început să investesc în mai 2019, într-o perioadă relativ calmă (mai ales dacă ne gândim la ce urma să se întâmple în 2020). Am văzut de sute de ori același îndemn: "time in the market beats timing the market", dar cu toate acestea încă sunt foarte mulți oameni care nu îl pricep deloc.
Am văzut foarte bine ilustrată această expresie în primăvara lui 2020 când am avut căderea fulger de 30-40%. Au fost destul de mulți oameni inspirați care au vândut pe la începuturi, pe la un -10% sau -15%. Probabil vă gândiți că sunt geniali pentru că au putut apoi să cumpere mult mai ieftin.
Ei bine, problema lor cea mare a fost că nimeni nu știe când este acel minim și au așteptat și tot așteptat și până la urmă au reintrat în piață, dar la un punct mai scump decât ieșiseră (să nu mai vorbim că unii nu au mai intrat deloc și încă așteaptă acea "criză").
Nu pot să fiu ipocrit și să afirm că nu mi-am pus unele semne de întrebare în perioada aceea, dar citind cărți și articole ale unor investitori celebri, am înțeles repede că bursa își revine întotdeauna pe termen lung (10+ ani).
Chiar ajunsesem să mă bucur gândindu-mă că pot să cumpăr mult mai ieftin companii incredibile precum JNJ, MMM, AFL, LOW șamd. (din păcate, nu a durat mult bucuria asta pentru că lucrurile și-au revenit destul de repede...)
2) Investesc constant, disciplinat și cu răbdare
Tot din cărți și articole ale investitorilor celebri am înțeles faptul că nu există metode de îmbogățire rapidă. Indiferent cât de genial crezi că ești, nu te vei îmbogăți peste noapte.
Investițiile de succes se fac întotdeauna pe perioade lungi și trebuie să am răbdare și să investesc constant.
Putem avea perioade în care anumite lucruri merg foarte bine (dovadă raliul incredibil al unor companii din sectorul tech/EV/energie regenerabilă, dar multe din ele livrează momentan doar promisiuni), dar pe termen lung, lucrurile se echilibrează și e foarte, foarte greu să bați piața și să obții randamente mai mari de 8-10% pe termen lung (10-20-30 de ani).
Din păcate, avem un val de investitori ce au așteptări complet nerealiste și se gândesc cum să își dubleze banii de la un an la altul sau chiar de la o lună la alta. Dacă au 2-3 luni mai nefaste, deja încep să se plângă că au "numai roșu în portofoliu" și compania X este de rahat, trebuia să ia Y.
Nu au practic nicio strategie, nu au deloc răbdare și caută doar să dea "tunuri", investesc în cele mai tâmpite idei și în tot felul de IPO-uri sau companii la modă, fără să facă o minimă muncă de cercetare, ori lucrurile nu funcționează așa, iar atunci când tratezi bursa ca pe un aparat de păcănele, bursa te va pedepsi mai devreme sau mai târziu.
3) Investesc indiferent de ce se întâmplă în lume
Punctul ăsta este cumva legat de cel anterior.
Mereu există probleme în lume, mereu vor fi războaie, pandemii, perioade de inflație, perioade de incertitudine economică și mereu vor exista motive să nu investești la bursă.
Am ignorat absolut toate lucrurile astea până acum și voi continua să ignor toți analiștii lui pește prăjit, toți investitorii de carton, toate canalele de știri și presa de rahat care încearcă să panicheze populația pentru câteva click-uri în plus. Vă sfătuiesc și pe voi să faceți la fel.
Cum ar spune Peter Lynch: "dacă petreci 13 minute pentru a analiza condițiile macroeconomice, tocmai ai irosit 10 minute". Nu afirm că trebuie să fim ignoranți, dar nici să cădem în extrema cealaltă a drobului de sare.
Sunt mereu întrebat cum reușesc să fiu la curent cu toate știrile și toate lucrurile care se întâmplă la companiile mele. Răspunsul este unul simplu: ignor 99.9% din știrile alarmiste și zgomotul inutil și mă concentrez doar pe rapoartele trimestriale/anuale și știrile emise direct de companie (le găsiți pe toate printr-o simplă căutare: Compania X Investor Relations pe Google)
Expresia în engleză este "doom and gloom" și Buffett a spus o chestie interesantă în scrisoarea anuală din 2018: "În ultimii 77 de ani, datoria SUA a crescut de 400 de ori. Cei care au susținut că vom suferi mult din cauza acestor deficite enorme (doom and gloom, așa cum susține că și el a făcut pentru mulți ani) și care au încercat tot felul de giumbușlucuri și investiții în aur sau alte instrumente de genul acesta au pierdut enorm de mult. Am avut inflații galopante, războaie, scandaluri la nivel înalt și cu toate acestea am fost într-o poziție bună, mult mai bună decât în trecut. 115$ investiți în aur ar fi valorat 4.200$, în timp ce aceiași 115$ investiți în acțiuni ar fi valorat 606.811$"
Bursa a fost, este și va rămâne cel mai bun loc de creștere a bunăstării și cel mai bun loc pentru randamente foarte bune pe termen lung.
Investesc indiferent dacă vine sfârșitul lumii sau nu și aleg să fiu optimist cu privire la viitor pentru că știu sigur că omenirea în 10-20 de ani va fi într-o poziție mult mai bună decât cea de astăzi.
4) Broker-ul este cel mai important partener în investiții
Atunci când am început să investesc, am căzut în aceleași capcane în care cad astăzi cei care încep: am căutat mereu brokeri ieftini și am pus siguranța pe locul 2.
Atunci când alegeți un broker, siguranța banilor voștri este primordială. Am vorbit mai pe larg despre ce ar trebui să urmărim atunci când alegem un broker în acest articol.
Nu vă bucurați la comisioane 0 pentru că nu există free lunch în această privință, iar broker-ul trebuie să facă bani din ceva, este normal acest lucru.
Căutați brokeri cât mai siguri și cu o reputație/istoric cât mai bune.
Totodată, încercați să vă diversificați și în privința lor și vă sfătuiesc să aveți conturi la măcar 2 brokeri.
5) Cel mai important lucru în investiții este managementul riscului
Am înțeles devreme acest lucru și am încercat să îmi însușesc cât mai bine sfaturile lui Howard Marks, părintele managementului riscului în investiții, după părerea mea.
Tocmai de aceea, pentru că am ales o cale mai riscantă prin investițiile în acțiuni individuale, încerc să îmi fac temele cât mai bine, nu am niciodată mai mult de 5% într-o singură companie, încerc să nu am niciodată mai mult de 15-20% într-un singur sector (lucru care nu îmi prea iese momentan, având în jur de 30% în Industrials la momentul scrierii acestui articol), încerc să nu cumpăr companii ce au un randament prea mare (cel mai probabil au probleme), nu investesc niciodată bani de care aș putea avea nevoie în următorii 5-10 ani, nu mă las sedus de povești de îmbogățire rapidă și sunt mereu sceptic atunci când ceva sună bine/prea bine ca să fie adevărat.
Până acum, aceste lucruri m-au ajutat enorm de mult și planific să le urmez și pe viitor pentru că nu vreau să uit cele două reguli ale lui Buffett: "1. Să nu pierzi bani. și 2. Să nu uiți regula nr. 1"
E foarte ușor să te lași luat de val atunci când lucrurile merg bine, e foarte ușor să investești aiurea sau să te crezi stăpânul lumii și că știi tu ce faci, ție n-are cum să ți se întâmple, uite ce bine ți-a mers până acum și să ignori cele de mai sus și să începi să riști din ce în ce mai mult.
Doar că piețele de capital aduc întotdeauna oamenii cu picioarele pe pământ, ai grijă de portofoliul tău și implementează un management al riscului cât mai bun.
Nu uita că diversificarea este crucială și singurul free lunch din investiții.
6) Cel mai greu lucru în investiții este să nu faci nimic
Peste tot se predică acest BUY & HOLD drept cea mai de succes metodă de creștere a bunăstării, doar că mulți aleg să ignore acest sfat.
Atenție, Buy & Hold nu înseamnă Buy & Forget și am înțeles acest lucru la început de 2020 când au fost companii ce și-au tăiat dividendul. Deși sunt mare fan Buy & Hold, îmi monitorizez constant companiile din portofoliu și dividendele oferite, iar la cea mai mică tăiere/suspendare/eliminare de dividend, le vând și cumpăr altceva.
Din fericire, nu am fost pus decât o singură dată în situația asta (SPG) și am făcut o excepție deoarece am considerat că situația lor a fost una specială, ei fiind nevoiți să închidă toate mall-urile din administrare.
N-o să mint, a fost foarte greu să văd o companie precum SPG pe care am luat-o la ~123$ ducându-se la 50-60$ în câteva zile și cu dividendul tăiat. Am fost extrem de aproape să vând compania, dar am decis să aștept. Știam că au o situație financiară bună și această tăiere este mai mult una preventivă.
Am avut aceleași sentimente și la Polaris (PII), o companie pe care am cumpărat-o la 95$ și care s-a dus până la 39$ în câteva zile.
Doar că mi-am reamintit mereu de ce am achiziționat acele companii, mi-am reamintit faptul că dividendul este sustenabil (sau cel puțin faptul că ceea ce s-a întâmplat la SPG nu a fost din cauza lor), mi-am reamintit că investesc pe termen de decenii, nu zile sau luni șamd.
E greu, este al naibii de greu să nu faci nimic, dar în cele mai multe cazuri, asta este decizia cea mai bună/profitabilă pe termen lung (acest lucru se aplică și la acele companii care cresc 100%, le vindem și apoi cresc încă pe atât sau mai mult...)
7) Indiferent cât de bună/minunată/promițătoare este o companie, încerc să plătesc întotdeauna un preț cât mai corect
Sunt un investitor care se ghidează după mentalitatea de "value investing" și întotdeauna încerc să plătesc un preț cât mai apropiat de prețul pe care eu îl consider corect.
Indiferent cât de minunată este o companie, niciodată nu voi da pe ea mai mult decât face pentru că dacă fac asta, doar îmi cresc șansele de a avea un Total Return mediocru pe termen lung.
Avem zeci de exemple din anii 2000 de companii care au avut decenii întregi de performanțe slabe pentru că erau foarte scumpe: CSCO, INTL, AMZN etc.
Îți trebuia o tărie de caracter incredibilă să le ții în portofoliu ani și ani la rând.
Din păcate, sunt mulți oameni care au făcut aceste greșeli recent: TSLA este exemplul cel mai la îndemână, o companie care ajunsese la un P/E Ratio de ~1200+ și care avea un preț foarte mare pentru ce era capabilă să livreze.
Eu nu contest faptul că Tesla are potențialul să devină o companie importantă în domeniul mașinilor electrice sau în general, dar e o chestie nesăbuită să plătești "oricât" pentru că îți crești șansele să ai ani sau decenii cu randamente foarte proaste și să ții banii blocați aiurea în companii supraevaluate.
Și o lecție bonus: 8) Întotdeauna am ceva de învățat.
Interacționez zilnic cu zeci de oameni prin comentarii pe Youtube/Facebook și pe mail. Am învățat o tonă de lucruri de la voi și sunt convins că voi mai învăța în continuare.
Totodată, învăț foarte multe lucruri din cărți, articole, bloguri, Youtube, forumuri și așa mai departe.
Da, nu le voi ști niciodată pe toate și e perfect în regulă pentru că nici nu este nevoie să le știi pe toate că să investești cu succes.
Încerc doar să fiu puțin mai bun, puțin mai înțelept decât ieri, asta este tot ce contează la final de zi.
"Stay hungry, stay foolish", cum ar zice Steve Jobs.
Mă găsiți și pe YOUTUBE
Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!